Политическият елит на Европа се събра в София за среща на върха, посветена на Западните Балкани - първата по рода си от 15 години. Срещата се следи с голям интерес - 960 журналисти са тук от Европа и от целия свят. Ще постигнат ли политическо съгласие лидерите? Ще се превърне ли интеграцията на 6-те държави от региона в необратим процес и ще подпишат ли политиците декларация, която да даде началото на Софийския план за Западните Балкани - това са въпросите към утрешния ден. Днес програмата беше изпъстрена със съпътстващи събития - в този момент в зала "Джон Атанасов" на "София Тех парк" се провежда неформална вечеря на европейските лидери на тема "Дигитална Европа - изследвания и иновации".

София

Всички лидери на ЕС бяха посрещнати един по един от домакина на неформалната вечеря премиерът Бойко Борисов. А заедно с него е и председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В "София Тех парк" е и председателят на ЕК Жан-Клод Юнекр, както и еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини.

Най-важните теми, които ще се обсъждат тук са отношенията на ЕС с Иран, Израел и САЩ. Очаква се основен акцент в тази вечеря, която предшества утрешната среща на върха, да бъде решението на американския президент Доналд Тръмп страната му да се оттегли от споразумението за иранската ядрена програма. Ще бъдат изслушани и доклади за Иран на френския президент Еманюел Макрон, както и на федералния канцлер на Германия Ангела Меркел.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пък ще представи специален доклад за отражението, което тази ситуация между САЩ и Иран може дза окаже върху всички европейски дружества.

Ето какво каза той, малко преди да пристигне в България:


Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Смятаме, че да се постави край на това споразумение, застрашава сериозно мира в този неспокоен регион. Бих искал тази вечер да постигнем съгласие по обща, консенсусна позиция по отношение на нашите връзки със Съединените щати в контекста на техните отношения с Иран. Средствата ни са налични и ние ще ги използваме. Не трябва обаче да крием, че те са ограничени. Но със сигурност ще ги използваме изцяло".
© снимки: БТА
Европейските лидери обсъждат "Дигитална Европа" на неформална вечеря в София​

Европейските лидери обсъждат "Дигитална Европа" на неформална вечеря в София​

„Дигитална Европа - изследвания и иновации“ е темата на неформалната вечеря на европейските лидери в София на 16 май 2018 г. Тя е организирана по пока...