НОВИНИ

Лидерите на ЕС обсъждат миграцията, Брекзит и отношенията с Турция и Иран

Испанският премиер Мариано Рахой, който участва в срещата на върха на Евросъюза, не направи никакви изявления в Брюксел. Неговите колеги Еманюел Макрон и Ангела Меркел обаче, изразиха подкрепата си за позицията на испанското правителство. Срещата на върха започна с призив за единство на фона на кризите, които разтърсват Европа, отправен в писмо от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Лидерите ще обсъждат миграцията, Брекзит, отношенията с Турция и споразумението на ядрената програма на Иран.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова БГНЕС
18:15, 19.10.2017
Чете се за: 01:37 мин.
По света

Испанско-каталунските отношения не присъстват официално в дневния ред на срещата на лидерите от ЕС. но темата доминираше изцяло в началото на срещата. Самият Рахой не пожела никакъв коментар, въпреки че беше най-желаният събеседник от страна на журналистите.

На влизане единствено германският канцлер Меркел си позволи коментар като каза, че всъщност европейските лидери подкрепят изцяло правителството в Мадрид. Френският президент Макрон пък каза, че ще излязат с единна позиция по отношение на Каталуния. Българският премиер Бойко Борисов обяви пред журналисти, че Рахой е запознал своите колеги със ситуацията в Испания и те са изразили подкрепа към политиката на Мадрид.

Освен миграцията, дигитализацията и общата европейска отбрана, интересни теми на срещата в Брюксел са Турция и отношението към ядрената програма на Иран, което предизвика проблеми между европейската и американската позиция. Очаква се днес за пореден път европейските лидери да изразят подкрепата си за продължаване на споразумението с Иран - позиция, която е напълно противоположна от американската.

;

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви в Брюксел срещу приключването на преговорите на Турция с Европейския съюз. „По време на нашето председателство не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите“, категоричен е той и обясни защо:

Бойко Борисов - министър-председател: „Само преди 7-8 месеца всички си спомняте положението в Харманли само с няколко хиляди мигранти. А с няколкостотин хиляди мигранти какво ще се случи с нашата страна? До този момент Турция спазва стриктно споразуменията си и Ердоган държи на думата си в това отношение и ние имаме нулева миграция“.

Борисов отбеляза, че Турция е най-големият съсед не само на България, но и на Европейския съюз. Той не споделя антитурското говорене, което печели гласове, но е контрапродуктивно. „Споразумението с Турция не трябва да се пипа. Тук сме на едно мнение с Тереза Мей“, каза българският премиер.

Борисов коментира и срещите си с външния министър на ЕС Федерика Могерини и британския премиер Тереза Мей.

С Федерика Могерини координирахме това, което правим Балканите. Това включва не само Западните Балкани, но и всички останали държави в региона, заяви премиерът Борисов.

„Отчита се, че договорът за добросъседство и сътрудничество с Република Македония, срещите, които проведохме с Гърция, Румъния и Сърбия, съвместните заседания, които правим или ще се направят през следващите месеци получават широк отзвук“, каза той.

Борисов отбеляза, че има прекрасни комуникации с Великобритания във всяка една сфера и не вижда проблеми. Лондон държи да бъде в добри отношения с България още от времето на Дейвид Камерън, добави той.

„Прекрасна среща. Потвърдихме си добрите отношения. Тереза Мей иска да дойде в София, покани ме в Лондон. Надявам се до Нова година всичките тези срещи да минат“, каза българският премиер за резултатите от срещата си с британска колежка.

Темите, които двамата са обсъдили, са Брекзит и съвместната работа по линия на разузнавателните и контраразузнавателните служби, трафика на хора и обмена на информация и данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София ще е с нов път до летището за европредседателството
София ще е с нов път до летището за европредседателството
Валентин Радев: Оградата по границата е изградена на 100 процента
Валентин Радев: Оградата по границата е изградена на 100 процента