НОВИНИ

Лидерите на ЕС подписаха в Рим обща декларация за бъдещето на съюза

На юбилейна среща в Рим 60 години след основаването на Европейския съюз, лидерите на 27-те страни-членки подписаха обща декларация, която изразява доверие в европейския проект и очертава насоките за развитието му след напускането на Великобритания. Според българския президент, който участва в срещата, документът е от ключово значение за дискусиите за бъдещето на съюза.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:21, 25.03.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света

В залата на римското кметство през 1957 години шест държави подписват Римските договори, които поставят началото на Европейския съюз. Днес, в същата зала, 60 години по-късно, 27 държавни и правителствени ръководители подписаха Римската декларация - документ, който трябва да даде насоките за развитието на европейския проект през следващите десет години. И то във време, когато Европа е изправена пред големи предизвикателства - регионални конфликти в света, тероризъм, миграционен натиск, протекционизъм и социални и икономически неравенства.

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск запазването на единството на 27-те страни членки е единственият начин да се осигури оцеляването на съюза.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Само обединена Европа може да бъде суверенна в отношенията си с останалия свят, само суверенна Европа гарантира независимост на нейните народи, гарантира свобода на нейните граждани.

Текстът на декларацията обикаляше месеци наред между Брюксел и европейските столици, за да се намери вариант, който ще е приемлив за всички. Гърция и Полша до последния момент заплашваха, че няма да подпишат. В крайна сметка, документът беше приет от всички. Българските искания също бяха включени в него.

Румен Радев - президент на България: Благодарение на изключително активната и аргументирана българска позиция, в декларацията се включи изричен текст за солидарността и кохезионната политика като фактори за устойчиво и сигурно развитие на Европа. Това беше нашето изрично настояване и това е включено в два от четирите основни приоритета.

За Източна и Централа Европа най-големият въпрос беше ще присъства ли в текста Европа на няколко скорости. Компромисно различните скорости бяха заменени с "различни темпове и интензивност, но в една и съща посока"

Румен Радев - президент на България: Двете скорости са факт отдавна. Вижте всички различни области, засилени сътрудничества. Давам пример. България не е член на единната европейска финансова политика, на единната валута, но ние сме член в единния пазар. Сега вече ние сме активен член и в засиленото сътрудничество за службата на европейския прокурор. От тук нататък ще има все повече такива засилени сътрудничества, такива инициативи.

Според Радев, е важно да има ясни критерии, които да не се променят в хода на играта, както той се изрази и даде за пример България и членството ѝ в Шенген.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдете с БНТ в изборния ден
Бъдете с БНТ в изборния ден
Отбелязваме големия християнски празник Благовещение
Отбелязваме големия християнски празник Благовещение