НОВИНИ

Постоянно сътрудничество в отбраната договориха европейските лидери в Брюксел

Участниците на срещата на върха на Европейския съюз, която се състои днес и утре в Брюксел, са взели решение да създадат европейска система за отбранително сътрудничество за по-ефективно разработване и придобиване на военна техника. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден от двудневната среща.Вижте прякото включване на Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:53, 22.06.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
„Лидерите подкрепиха решението за създаване на европейска система за отбранително сътрудничество. В течение на три месеца страните членки ще сформират общ набор от критерии и задължения и ще предложат конкретен проект в сферата на разработването и производството (на отбранителна техника), така че да въплътят това взаимодействие в реалния живот“, заяви Туск.

Става въпрос за промяна в системата за военни поръчки и въоръжаване на европейските армии. Страните от ЕС имат намерение да съкрати броя на моделите от един и същи вид военна техника от различни производители, намиращи се на въоръжение, както и да се обединят ресурси за разработка на нови системи. По този начин Брюксел се опитва да въведе правила на единния европейски пазар в областта на отбранителната промишленост, където в момента всяка страна от Съюза работи изключително на национално ниво.

„Срещата на ЕС направи днес историческа стъпка напред в плана за развитие на европейската отбрана“, коментира решението френският президент Еманюел Макрон. „За първи път от дълги години ЕС предприе реални мерки в сферата на отбранителното сътрудничество“, допълни той.

В същото време германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС има намерение да създаде орган, който ще се занимава с развитието на технологиите по проследяване на комуникациите на терористи.

„Ние ще анализираме от какви технологии се нуждаем, за да бъдем в състояние да проследим комуникациите на терористите. При това ние сме длъжни да си сътрудничим с интернет доставчиците“, каза тя по време на пресконференция.

Канцлерът допълни също, че по време на днешния първи ден от срещата се е разговаряло много за това, че пропагандата на „Ислямска държава“ много бързо се разпространява сред интернет потребителите.

„Разпознаването на такива материали и тяхното по-бързо отстраняване има изключително важно значение“, допълни тя.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха при тежка катастрофа на пътя между Петрич и Златарево
Двама души загинаха при тежка катастрофа на пътя между Петрич и Златарево
Каква промяна се задава с новия престолонаследник в Саудитска Арабия?
Каква промяна се задава с новия престолонаследник в Саудитска Арабия?