След близо 12-часови разговори европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо за всички държави.

Италия заплаши да блокира снощи всички останалия решения от срещата на върха, ако лидерите не се договорят за миграцията. "Историческа" нарече срещата на върха за миграцията председателят на Европарламента Антонио Таяни.

Доналд Туск използва по-силни думи и каза, че ако не успее да се обедини, ЕС ще покаже слабост, а от това ще се възползват популистките партии. Нещо, което никой не желае, по-малко преди година преди европейските избори.


Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха заради миграцията

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха заради миграцията

Италия заплашва да блокира всички решения от срещата на върха в Брюксел, ако исканията ѝ, свързани с миграцията, не бъдат приети. Очаква се европейски...

Едно от най-обсъжданите предложения за справяне с нелегалната миграция е създаването на платформи извън Европейски съюз, а в Северна Африка, където да се отделят икономическите от истинските мигранти.

Засега обаче никоя африканска държава не е изявила желание да приеме такива пунктове.

Себастиян Курц, канцлер на Австрия: Платформи извън Европа, силен Фронтекс и засилване на съвместните действия с либийската брегова охрана ще доведат до намаляване на броя на идващите в Европа и до това мигрантите да се давят в Средиземно море.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова Европа да бъде внимателна по отношение на Африка, за да не остава впечатлението за неоколониализъм.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Обръщам ви внимание, че ние тук в Брюксел не можем да вземаме решения вместо северноафриканските страни. Затова призовавам за сдържаност. Ако посланието ни е, че африканците трябва ще направят това, което искаме от тях, тогава всичко ще се провали.
На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията

На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията

Последна среща на върха в рамките на Българското европредседателство. Лидерите от Европейския съюз обсъждат днес и утре отношенията със САЩ, Брекзит и...

За България като външна граница е важно и вторичното разпределение на мигрантите вътре в ЕС - да не се допуска те да бъдат връщани в държавите от първа линия, където са регистрирани. Германия се опитва договаря двустранни споразумения с Гърция и Италия именно с тази цел.