Лидерите на Европейския съюз одобриха отлагане на Брекзит при определени условия. На двудневната среща на върха, която приключи в Брюксел, те решиха, че Великобритания може да напусне съюза на 22 май, ако следващата седмица британският парламент одобри споразумението за Брекзит. Друга важна тема в дневния ред на срещата бяха отношенията с Китай.

Вижте повече във включването на кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова:

Европа не трябва да се превръща в заложник на Брекзит - това каза френският президент Еманюел Макрон след края на двудневната среща, посветена почти изцяло на Брекзит. Европейските лидери и този път успяха да постигнат компромис, който е следният: Ако следващата седмица британският парламент одобри споразумението за Брекзит, Великобритания може да остане в ЕС до 22 май.

Ако обаче това споразумение бъде отхвърлено, крайната дата за напускане на Великобритания става 12-ти април, вместо както беше досега 29 март.


  • 29. март: настоящата дата за Брекзит според британското законодателство
  • 12. април: ако следващата седмица британските депутати не одобрят сделка за Брекзит, „всички възможности остават на масата“ до 12. април. Великобритания трябва да предложи някакъв изход, който европейските лидери да одобрят
  • 22. май: ако следващата седмица британските депутати не одобрят сделка за Брекзит, излизането от ЕС ще бъде отменено до тази дата
  • 23-26. май: датата за провеждане на изборите за Европарламент (26 май в България)

Доналд Туск каза, че е доволен от решението на лидерите за Брекзит. Според него всички опции остават отворени, а Великобританя все още е член на семейството.

Доналд Туск - председател на Европейския съвет: Съдбата на Брекзит е в ръцете на нашите британски приятели. Ние бяхме готови за най-лошото, но се надяваме на най-доброто. Както знаете надеждата умира последна.


Снимка, направена от българския посланик Димитър Цанчев, се превърна в истински хит на срещата на върха на ЕС, която се провежда и в момента в Брюксел. Тя показва как посланиците на всички държави членки и техните шерпи заедно работят върху текста на заключенията за Брекзит.

Европейските лидери няма да се събират следващата седмица на извънредна среща за Брекзит. Те първо ще изчакат 12 април и следващите стъпки на Лондон.Друга важна тема от срещата на върха бяха отношенията между ЕС и Китай и търговските им връзки, които според Брюксел в момента не са равностойни.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Отношенията ни с Китай са добри, но не отлични. Китай е наш конкурент, но и партньор. Търговията между ЕС и Китай не е симетрична и това води до дисбаланси.

Европейските лидери обсъдиха и борбата с дезинформацията, киберсигурността и сигурността на новите 5G мрежи и климатичните промени.

Германия обяви търг за 5G мрежа

Германия обяви търг за 5G мрежа

Германия провежда търг за лицензии на новата, супер-бърза мобилна мрежа 5G. Техниката е необходима за развитието на машините на бъдещето като автономн...

Работата по Брекзит в Брюксел приключи, сега погледите отново са устремени към Лондон и към гласуването следващата седмица. Топката е в полето на Великобритания. Ако британците не искат да участват в Евроизборите, както премиерът им Тереза Мей увери своите колеги, те действително трябва да вземат решение какво бъдеще искат оттук нататък.

ЕС одобри забавяне на развода между Лондон и Брюксел

ЕС одобри забавяне на развода между Лондон и Брюксел

Брекзит се отлага - временно. Страните членки на ЕС одобриха забавяне на развода между Лондон и Брюксел, но при определени условия.