НОВИНИ

Лидерите на евроинституциите призоваха за помощ за възстановяването на Нотр Дам

Световни лидери изразиха съпричастност с Франция и обещаха финансова помощ за възстановяването на Нотр Дам. Папа Франциск обяви, че се моли за бързото овладяване на стихията. В Страсбург, председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на Нотр Дам. Днес лидерите на европейските институции се събраха, за да обсъдят резултатите от Европейския съвет за Брекзит. С повече подробности - вижте прякото включване в обедните ни новини на Надежда Василева

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:15, 16.04.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Днес всички изказвания в пленарната зала в Страсбург започваха с изразяване на солидарност с Франция и Париж заради пожара в катедралата "Нотр Дам". Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск призова всички държави-членки на ЕС да помогнат за възстановяване на катедралата.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова пък евродепутатите да направят лични дарения. Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер вчерашният ден е бил ужасен за всички, които обичат Франция и Париж.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Призовавам всички 28 държави - членки да помогнат в това начинание. Франция може да се справи и сама. Пожарът обаче напомни, че ни обединява нещо по-високо от договорите. Знаем какво можем да загубим и искаме да го запазим.
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Един важен символ на Франция е сполетян от трагедия. Искам да изразя солидарност и съчувствие от страна на Европейската комисия. Ранена беше Франция. Ранена беше Европа, всички бяхме ранени.
Антонио Таяни, председател на Европейския парламент: Като бивш гражданин на Париж, като италианец и европеец аз съм ранен в сърцето заради това, което се случи. В мислите си ние сме с Франция и французите. Това, което се случи вчера не е рана, която ще отшуми бързо.
;

Юнкер и Туск представиха пред евродепутатите резултатите от Европейския съвет, на който беше взето решение за отлагане на Брекзит до 31 октомври. Туск заяви, че докато Великобритания не е напуснала Евросъюза тя има правото и задължението да участва в европейските избори и да избере своите евродепутати, които макар и че ще останат няколко месеца в ЕП, то Великобритания не трябва да бъде третирана като втора категория член на ЕС през това време.

Юнкер заяви, че много държави имат притеснения, че ще станат жертви на ситуацията, свързана с Брекзит и че ще се стигне до хаос в ЕС, и каза, че това не трябва да бъде допускано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой зрители са гледали Игра на тронове
Рекорден брой зрители са гледали "Игра на тронове"
Голяма част от ценните реликви в Нотр Дам са спасени
Голяма част от ценните реликви в "Нотр Дам" са спасени