НОВИНИ

​Лидерите на Г-7 са готови за нови санкции срещу Русия заради Украйна

Лидерите на страните от Г-7 изразиха готовност да приемат нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, ако е необходимо, и свързаха отмяната на вече съществуващите санкции със спазването на Минските споразумения. Това се казва в заключителната декларация, приета в края на двудневната среща на върха на групата на седемте в Таормина на остров Сицилия, предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
18:18, 27.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
​лидерите готови санкции русия заради украйна

"Готови сме да приемем нови ограничителни мерки, за да повишим понасяната от Русия цена, ако действията й наложат това", заявяват лидерите на седемте най-развити икономики в света (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония).

"Отново обръщаме внимание, че срокът на действие на санкциите е свързан с пълното изпълняване от Русия на задълженията ѝ в рамките на Минските споразумения и спазването на суверенитета на Украйна. Санкциите могат да бъдат отменени, ако Русия изпълни задълженията си", добавят лидерите на Г-7. Същевременно те подчертават важността на взаимодействието с Русия.

"Въпреки разногласията ни сме готови да взаимодействаме с Русия за решаване на регионални кризи и общи предизвикателства, когато това е в нашите интереси", се отбелязва в декларацията. Лидерите на Г-7 обявиха готовност да си сътрудничат с Русия по решаването на конфликта в Сирия.

"Ако Русия използва влиянието си по положителен начин, ние сме готови да работим с нея по решаването на кризата в Сирия с цел постигане на политическо уреждане", се казва в декларацията.

Побеждаването на тероризма в Сирия е невъзможно без политическо уреждане на кризата в страната, заявяват също така лидерите на Г-7.

"Готови сме да увеличим усилията си в борбата с международния тероризъм в Сирия, по-специално срещу "Ислямска държава" и Ал Кайда. Побеждаването на тероризма обаче ще е невъзможна без политическо уреждане", се казва в заключителната декларация от срещата на върха.

Лидерите на Г-7 изразяват надежда, че преговорите в Астана под егидата на Русия, Турция и Иран ще доведат до деескалация на ситуацията в Сирия. Те смятат, че са постигнали значителен напредък в борбата си с ИД и са ангажирани с целта си за пълно унищожаване на групировката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брижит Макрон на прицел в мрежата
Брижит Макрон на прицел в мрежата
Евакуация в лондонски супермаркет заради мъж, въоръжен с нож
Евакуация в лондонски супермаркет заради мъж, въоръжен с нож