НОВИНИ

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция решават за бъдещето на Сирия

Бъдещето на Сирия - това е основната тема на срещата между лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция, която започва днес в Истанбул. Какви са очакванията и ще има ли конкретни решения?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:17, 27.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Ангела Меркел, Еманюел Макрон, Владимир Путин и домакинът Реджеп Ердоган, ще търсят варианти за уреждане на конфликта с дипломатически, а не с военни средства. Според предварителната информация се очаква да бъде постигнато споразумение за формиране на конституционна комисия и да бъде съгласувана пътна карта за политическо уреждане на сирийския проблем.

Според анализатори обаче, очакванията от четиристранния формат не са големи. Ще има по-скоро размяна на политически позиции по темата, а не конкретни решения.

Мазен Билал, политически анализатор: "Съединените щати не са заинтересовани да участват в подобни срещи и не възнамеряват да подобряват дипломатическите си отношения със сирийското правителство."

Без участието на САЩ, които имат военни подразделения в Сирия, за сметка на участието на Германия и Франция, темата ще се измести върху бежанския поток, смятат политолози. Иран пък изрази недоволството си, че не е поканен на Истанбулската среща. От външното министерство подчертаха, че конфликтът в Сирия едва ли може да бъде разрешен без участието на Техеран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна подозрителна пратка до привърженик на демократите в САЩ
Поредна подозрителна пратка до привърженик на демократите в САЩ
В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време
В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време