НОВИНИ

Лидерите на Италия и Франция почитат Леонардо да Винчи

В деня, в който се навършват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи, френският президент Еманюел Макрон приема италианския си колега Серджо Матарела. Двамата лидери ще отдадат почит на твореца, но също така ще изтъкнат френско-италианското приятелство след напрежението в последните месеци.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:46, 02.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На 2 май 1519 г. геният Леонардо да Винчи умира в замъка Кло-Люсe на 67 години. Това става три години, след като е поканен във Франция от крал Франсоа Първи. Погребан е в параклиса Сен Юбер на кралския дворец Амбоаз близо до Тур в централна Франция. Днес президентите на Франция и Италия ще се поклонят на гроба на твореца.

Жан-Луи Сюро, директор на замъка Амбоаз: Френският президент ще приветства тук италианският президент. Това е много тържествен момент, израз на общата памет на двете страни за тази личност, израз на културната връзка между нас. Има много силна символика в тази среща на двамата президенти.

Еманюел Макрон и Серджо Mатарела ще посетят двореца Шамбор - чието изграждане е вдъхновено от чертежите на Леонардо. Там двамата лидери ще разговарят с млади французи и италианци, а на срещата са поканени архитектът Ренцо Пиано, писателят Алесандро Барико и астронавтите Тома Песке и Саманта Кристофорети.

Целта на Макрон и Матарела е да отдадат почит на европейската култура, но и да подчертаят силната връзка между двете страни след най- тежката дипломатическа криза между Рим и Париж след Втората световна война. Тя ескалира заради сериозните противоречия между правителствата на двете страни относно миграцията, както и заради подкрепата за жълтите жилетки. Сблъсък имаше дори заради Леонардо, след като Рим упрекна Париж, че си е присвоил наследството на твореца. Сега, в навечерието на европейските избори, Макрон и Матарела ще се опитат да покажат, че всичко това е останало в миналото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата политика на Фейсбук - какво ще се промени в сигурността?
Новата политика на "Фейсбук" - какво ще се промени в сигурността?
Започва реконструкцията на гара Подуяне
Започва реконструкцията на гара Подуяне