НОВИНИ

Лидерите на ПСЮИЕ се обединиха в усилията си за справяне с мигрантската криза

За обединяване на усилията заради мигрантската криза се договориха страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Президентът Росен Плевнелиев беше домакин на 20-та юбилейна Среща на върха. На форума присъстваха седем президенти, премиер и министри от региона. Всички те единодушно приеха Юбилейна декларация, в която се посочват предстоящите предизвикателства пред региона. Българският президент обобщи общата позиция, че Европейският проект няма да бъде завършен без пълната интеграция на страните от Западните Балкани.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:49, 01.06.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Всяка страна поотделно не може да се справи с предизвикателствата, свързани с мигрантската криза. Затова участниците в Срещата на върха се разбраха да обединят усилия. Договориха се службите да обменят интензивно информация. Министерствата на външните работи и на отбраната да работят в тясно сътрудничество. Ситуацията в региона да се следи внимателно и при необходимост, да се предпремат съвместни действия.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Договорихме се също, че човешките права и свободи и правата на мигрантите са незаобиколим фактор за всяка една демократична държава и общество. Същевременно обаче днес имаше изключително точни и ясни оценки и пълно съгласие между всички нас, че ще задълбочим своята борба с трафиканти на хора по всички възможни начини.

Изграждане на модерна регионалната инфраструктура и свързаност бяха определени като стратегически приоритет за развитието на Югоизточна Европа. Плевнелиев напомни, че ЕС планира да инвестира почти 50 млрд. евро в региона в следващите 4 години и подчерта, че тези ресурси трябва да се използват разумно. Енергийната сигурност също може да се реши само с обединени усилия, е общото мнение.

Росен Плевнелиев: Трябва да работим за интегрирането на енергийните пазари в региона и за установяването на модерна и надеждна енергийна регионална инфраструктура. България е един от двигателите за създаването на общ регионален енергиен пазар, за което има пълно разбиране, съгласие и желание за постигане на тази важна интеграционна цел.

За 20 години от съществуването си ПСЮИЕ постигна много , отбеляза албанският президент Буяр Нишани, който участва в съвместна пресконференция на тройката - това са представителите на предишната, сегашната и бъдещата страна, председателстваща Процеса за сътрудничество.

Буяр Нишани - президент на Албания: Положихме огромни усилия да постигнем стратегическите си цели, да разширим границите на НАТО и на ЕС в нашия регион. Изградихме по-силни връзки на искрено приятелство и сътрудничество. Свързаността в областта на енергетиката, транспорта и инфраструктурата остава основен приоритет.

След България председателството поема Хърватия. Външният министър Миро Ковач очерта три приоритета, върху които ще работи Загреб - наука и образование, енергетика и отговор на извънредни ситуации. Със Срещата на върха се отбелязва края на българското председателство на ПСЮИЕ. Последната година страната ни беше начело на организацията, която преди 20 години беше създадена по инициатива на България. Сега тя обединява 13 страни със 150 млн. население.

В рамките на форума беше открита изложба за годишнината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънският премиер похвали страната ни, че се справя с бежанската криза
Румънският премиер похвали страната ни, че се справя с бежанската криза
Жители на Люлин вложиха 700 лева в ремонт на детска площадка
Жители на "Люлин" вложиха 700 лева в ремонт на детска площадка