НОВИНИ

Лидерите на САЩ и Северна Корея пристигнаха в Ханой за срещата на върха

След по-малко от 24 часа лидерите на Съединените щати и Северна Корея ще се срещнат. Двамата вече са в столицата на Виетнам. Утре ще вечерят заедно, а за четвъртък са планирани преговорите. Надеждите са, че Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще намерят решение как да бъде изпълнено обещанието на севернокорейския лидер, което даде през лятото в Сингапур - за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 26.02.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Ханой осъмна с по-чист въздух, с ограничен трафик, с много цветя и с невиждани за страната мерки за сигурност.

Ту Ван Дон, директор на Отдела за култура към кметството на Ханой: Придържаме се към нарежданията на премиера - да осигурим безопасност, чистота и добра декорация в града.

70-часовото пътуване на севернокорейския лидер завърши в 12 ч. по Гринуич.

;

Преди да навлезе във Виетнам, влакът спря в Китай. Там камери уловиха Ким Чен-ун, за когото се знае, че е страстен пушач, да пали цигара. От границата до Ханой той пътува с брониран автомобил, като 170-километровият път беше затворен още вчера.

За срещата с Доналд Тръмп севернокорейският лидер е придружаван от най-доверените си хора - най-висшият партиен член, севернокорейският пратеник в Съединените щати, сестра му, иконома му и 100 телохранители.

;

Подобно на срещата в Сингапур, и сега 12 бодигарда тичаха в близост до лимузината на Ким.

На вечерята утре Доналд Тръмп ще бъде придружаван от държавния секретар Майк Помпео и от началника на кабинета си Мик Мълвейни.

Срещата ще бъде отразявана от 3000 журналисти. В американските медии днес се появиха гневни реакции срещу домакините. Малко преди пристигането на Ким Чен-ун в Ханой журналистите от Съединените щати получили нареждане да напуснат по най-бърз начин хотела, където са настанени.

Оказа се, че севернокорейският лидер избрал да отседне на същото място. Журналистите бяха преместени на няколко пресечки. Но това не спести критичните им коментари по адрес на виетнамските власти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация Димитър Цонев организира конкурс за студенти и журналисти
Фондация "Димитър Цонев" организира конкурс за студенти и журналисти
Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства
Кардинал беше признат за виновен в сексуални посегателства