НОВИНИ

Лидерите на Северна и Южна Корея обещаха пълно премахване на ядрените оръжия

Исторически пробив в отношенията между Северна и Южна Корея. Лидерите на двете държави обещаха траен мир и пълно премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:50, 27.04.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Ден, изпълнен с емоционални моменти. Това е един от тях - когато лидерът на Северна Корея хвана ръката на южнокорейския президент, за да стъпят заедно на Севернокорейска земя.

Оптимизъм цари днес на Корейския полуостров. След десетилетия на напрежение в отношенията между Северна и Южна Корея, лидерите на двете държави обявиха, че ще се стремят към споразумение за "траен" и "солиден" мир в района. Двете държави са в състояние на война от 1953-та година, когато войната между Севера и Юга завършва само с примирие.

Мун Дже-ин, президент на Южна Корея: Днес, с председателя Ким Чен-ун потвърдихме нашата обща цел - да премахнем ядрените оръжия от Корейския полуостров. Искам да обява, че от този момент Южна и Северна Корея ще си сътрудничат за постигането на тази цел.
;

Съвместната декларация включва също обещания за съкращаване на въоръженията, прекратяване на "враждебните действия", превръщането в "зона на мира" на силно укрепената граница между Севера и Юга и за стремеж към многостранни разговори с други страни, сред които Съединените щати.

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея: Споразумението, което постигнахме. Споразумение, което се следи от хората от Корейския полуостров и от целия свят - няма да повтори историята с неизпълнени обещания.

Следващата дипломатическа стъпка на севернокорейския лидер е среща с президента на Съединените щати. Датата на разговорите между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп все още не е известна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две тежки катастрофи в Бургаско в рамките на един час
Две тежки катастрофи в Бургаско в рамките на един час
След 35 години: ABBA издават нови песни!
След 35 години: ABBA издават нови песни!