Започна историческата Среща на върха в София. Лидерите на 28-те държави от ЕС преговарят със страните от Западните Балкани. Това е най-голямото събитие в рамките на Българското европредседателство, среща в този формат се случва за първи път от 15 години насам. Домакин е премиерът Бойко Борисов, който лично посрещна лидерите на Франция, Германия и Великобритания. Основната тема на разговорите днес е свързаността на страните от Западните Балкани и дигиталната сигурност.

Не пропускайте извънредното ни студио с водещ Добрина Чешмеджиева, което започва точно в 14.30 часа.

Ще видите на живо и пресконференцията на премиера Бойко Борисов и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет - Жан Клод Юнкер и Доналд Туск, както и съвместната пресконференция на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон.

Ще постигнат ли политическо съгласие лидерите? Ще се превърне ли интеграцията на шестте държави от региона в необратим процес и ще подпишат ли политиците декларация, която да даде началото на Софийския план за Западните Балкани - това са въпросите, чиито отговори очакваме днес.


На влизане за срещата европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че всяка държава трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи.

"Всички имат еднакво изходно положение - всички страни от Западните Балкани. Но, разбира се, пътят е индивидуален, това зависи от отделните страни колко бързо те ще се предвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата. Ние сме сериозни от наша страна", каза Йоханес Хан.


Премиерът на Естония Юрий Ратас се надява, че срещата на върха ще бъде много позитивна и полезна. "Днес имаме много важна среща. Контактите между хората, по-добрият транспорт, по-добрата свързаност, са толкова важни днес за нас, които сме в ЕС, така и за страните от Западните Балкани", каза Ратас."Виждаме една добра перспектива за държавите от Западните Балкани. Всички тези държави трябва да поемат своя път към ЕС. Тези държави не само географски, но и емоционално са част от Европа", каза австрийският канцлер Себастиан Курц. По думите му австрийската позиция е много ясна - страната подкрепяме тези държави по пътя им към ЕС. "От 1 юли започваме нашето председателство и ще се стремим да ги подкрепяме към техния път. Особено за Сърбия и Черна гора сме много оптимистични. Надявам се, че Македония и другите държави ще решат споровете помежду си", каза още той.Трябва да работим, за да защитим сигурността в Западните Балкани, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. По думите на Таяни днес може да се постигне съгласие около времевата рамка 2025 г. като перспектива за разширяване на Европейския съюз в този регион.Премиерът Бойко Борисов заяви, че е добър знак това, че всички разбират колко са важни Западните Балкани. "Разбира се, всички имат своите притеснения кой е по-напред, кой е по-назад. За това именно след 15 години пауза след срещата в Солун, където е дадена перспектива на България и Румъния - днес имаме тази възможност отново да говорим по тази тема", каза Бойко Борисов преди началото на днешната среща ЕС-Западни Балкани.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че премиерът Бойко Борисов е извършил много работа по въпроса за Западните Балкани.

"Ние всички искаме да имаме едни сигурни Западни Балкани, които да се развиват чудесно икономически в бъдеще", каза Меркел."Щастлива съм, че Великобритания ще е домакин на петата годишна среща за Западните Балкани от Берлинския процес през юли и на нея ще продължим да градим върху постигнатото тук. Мисля, че това, което виждаме днес, е как в Европа можем да работим заедно, за да подсигурим повече стабилност и просперитет за Западните Балкани", беше коментарът на премиерът на Великобритания Тереза Мей преди да влезе на срещата на върха.Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че трябва да се гледа предпазливо на ново разширяване на Евросъюза и трябва да се помага на страни, които извършват реформи и напредват към Европа.
© БТА