НОВИНИ

Лидерите на южноевропейските страни се събират днес в Лисабон

Четири месеца след призива за подкрепа на растежа, отправен в Атина, лидерите на седем страни от южната част на Европейския съюз, сред които френският президент Франсоа Оланд и премиерът на Гърция Алексис Ципрас, се събират днес в Лисабон, за да съгласуват вижданията си преди предстоящите срещи на върха на ЕС, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
10:28, 28.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Лидерите на южноевропейските страни се събират днес в Лисабон

Мини срещата на високо равнище в португалската столица се свиква в особено тежък момент - възход на популизма в Европа в очакване на изхода от ключови избори в Холандия, Франция, а после и в Германия, шок от Брекзита и идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ.

Макар първият такъв форум в Атина да предизвика недоволство у привържениците на бюджетната дисциплина сред германската десница, Португалия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Кипър и Малта твърдят, че не възнамеряват да разцепят Европа, създавайки фронт на страните от Юга.

Това не е затворен клуб, а принос към целия Евросъюз, който се опитва да определи приоритетите си, за да даде нов тласък на европейския проект след Брекзита, каза за АФП португалски правителствен източник.

Целта е съгласуване на позициите преди европейските срещи на върха на 3 февруари в Малта, когато ще се разисква бъдещето на съюза без Великобритания, и на 25 март в италианската столица за отбелязване на 60-годишнината на Римския договор, с който беше основана Европейската икономическа общност - предшественик на днешния ЕС.

Втората Европейска средиземноморска конференция ще се фокусира върху проблемите за сигурността и отбраната, миграционната криза и контрола на границите, както и задълбочаването на икономическия и валутен съюз, смятан за незавършен.

Пред надигането на национализма, протекционизма, популизма и ксенофобията, ЕС се нуждае от нов положителен цикъл на растеж и съгласуваност, заяви тази седмица домакинът на форума, португалският премиер социалист Антониу Коща.

Конференцията ще дискутира също създаването на Европейски валутен фонд, навлизането на плана "Юнкер" за насърчаване на инвестициите и прилагането на "положителна дискриминация" в полза на страните, засегнати най-тежко от кризата, като Португалия и Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебният министър на вътрешните работи посети граничния пункт Лесово
Служебният министър на вътрешните работи посети граничния пункт Лесово
Гъст смог надвисна над Пекин заради хилядите фойерверки за Лунната нова година
Гъст смог надвисна над Пекин заради хилядите фойерверки за Лунната нова година