НОВИНИ

​Лидерите от ЕС изслушват Камерън за референдума​

Европейските лидери изслушват британския премиер Дейвид Камерън за ситуацията в страната му. На съвет в Брюксел Камерън трябва да обясни какво смята да предприеме правителството му след референдума, който реши страната да излезе от Европейския съюз. Още от Владислав Велев и Борислава Инджиева.

Владислав Велев
от Владислав Велев Борислава Инджиева
22:43, 28.06.2016
Чете се за: 01:12 мин.
По света

За първи път след референдума Камерън ще разговаря очи в очи с колегите си от Европейския съюз. Той няма да започне процедурата за излизане от съюза, но би трябвало да запознае другите лидери какви стъпки възнамерява да предприеме:

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Ще обясня, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, но искам този процес да бъде възможно най-конструктивен и изходът трябва да бъде възможно най-конструктивен. Защото, разбира се, това, че напускаме Евросъюза, не означава, че трябва да обърнем гръб на Европа. Тези държави са наши съседи, наши приятели, наши съюзници, наши партньори и аз лично ще търся възможно най-близки отношения в търговията, сътрудничество и сигурността. Това е добре за нас, добре е и за тях. Това е духът, в който днешните дискусии трябва да се водят според мен.

Останалите лидери засега не изглеждат склонни на забавяне на процеса и искат бързо начало на процедурата, за да спре несигурността:

Ангела Меркел - канцлер на Германия: "Важно е за мен да продължим да гледаме на Великобритания като на приятел и партньор, въпреки че взеха решение, за което всички съжаляваме. Ние сме свързани по много начини и това ще остане така и като германски канцлер казват това и за двустранните отношения."
Франсоа Оланд - президент на Франция: "Като европейци трябва да си направим редица изводи. Нужни са възобновени импулси, за да предпазим границите си, да увеличим инвестиции, да помогнем на младите и да организираме еврозоната по по-демократичен начин, за да можем да хармонизираме фискалната и социалната политика".
Алексис Ципрас - премиер на Гърция: "Опасявам се, че сме на труден кръстопът. Европа стигна до една вече предсказана криза заради дефицита на демокрация, заради липсата на социална сплотеност и солидарност. Надявам се изходът от британския референдум да събуди Европа. "
Ксавие Бетел - премиер на Люксембург: "Не сме във Фейсбук, където за връзката си можеш да напишеш - "сложно е" - или сме женени, или разведени. Няма нищо по средата."

Засега страните от Европейския съюз настояват процедурата за излизане да започне веднага, а ако в бъдеще Великобритания реши отново да се присъедини, да кандидатства за членство както всички останали държави.

В сряда лидерите ще се съберат на работна закуска, на която Дейвид Камерън не е поканен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 50 достигна броят на убитите при атентата на летище Ататюрк
Близо 50 достигна броят на убитите при атентата на летище "Ататюрк"
Експлозии и стрелба на летище Ататюрк в Истанбул. Има жертви
Експлозии и стрелба на летище Ататюрк в Истанбул. Има жертви