НОВИНИ

Лидерите от Г-20 заседават в Буенос Айрес

Лидерите на страните от Г-20 - 19-те най-развити страни плюс Европейския съюз се събраха в Буенос Айрес. Те ще обсъждат международния дневен ред, търговията, миграцията, климатичните проблеми и двустранни въпроси.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:10, 01.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Лидерите на страните, които пристигнаха в Аржентина, представляват две трети от световното население и се очакват по време на двудневната си среща да покажат способност да предлагат решения за неотложните световни проблеми. С най- голям интерес се очаква днешната среща на президентите на двете водещи световни икономики - Съединените щати и Китай. Доналд Тръмп и Си Дзинпин ще имат работна вечеря тази вечер. Пекин и Вашингтон взаимно си наложиха мита за милиарди долари, след като президентът Тръмп пое курс към промяна на търговските отношения с Китай, за да се бори с това, което определя като нелоялни практики.

След пристигането си американският президент повтори, че е отменил срещата си с Владимир Путин заради конфликта с Украйна от последната седмица. Руският президент осъди западните санкции срещу Москва и и ги нарече зловредна практика, която води до разрушаване на бизнес отношения и загуба на доверие и по думите му- "разкъсва самата тъкан на глобалната икономика". Путин разговаря с китайския президент, с когото се договориха за координирани усилия на мащабните икономически проекти и задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери - от енергетиката - до технологии и науката.


;

Руският президент ще срещне днес и с германския канцлер. Ангела Меркел пристигна в Буенос Айрес със закъснение заради повреда в правителствения й самолет, заради която се наложи смяната му.

Домакинът Маурисио Макри се обяви за решаване на всички проблеми с диалог и предложи на гостите си културно събитие в първата вечер от срещата им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина Джордж Буш-старши
Почина Джордж Буш-старши
Малък самолет падна в Бразилия
Малък самолет падна в Бразилия