НОВИНИ

Лидерите от Г-7 признаха не се разбраха със САЩ за климата

Лидерите на страните от Г-7 направиха необичайно признание, посочвайки в заключителното комюнике от срещата си в Таормина, че не са успели да преодолеят различията по климатичните промени и САЩ не могат да се присъединят към останалите в ангажимента към Парижкото споразумение, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
17:19, 27.05.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

"Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", пише в комюникето.

"Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение", се допълва в документа. Декларацията не включва препратки към възможността за поставяне на "ясни граници" на миграцията, както се предвиждаше в предишни проекти, допълва ДПА.

"Потвърждаваме суверенните права на държавите, поотделно и заедно, да контролират собствените си граници и да въведат политики в свой национален интерес и национална сигурност", е отбелязано в комюникето. Предварителният проект на документа съдържаше и поставянето на ясни граници за нивата на нетната миграция като един от ключовите елементи за националната сигурност и икономическото благосъстояние, припомня агенцията.

Във финалния текст се посочва също, че "правилно управляваните потоци могат да донесат икономически и социални ползи и за страните на произход, и за дестинациите, както и за самите мигранти и бежанци" - изречение, което не присъстваше предварително. Лидерите от групата на седемте се договориха за съвместни противодействия на протекционизма, предаде ТАСС.

"Признаваме, че свободните, честни и взаимноизгодни търговия и инвестиции са ключови фактори за растежа и създаването на работни места. Освен това отново заявяваме, че ще се придържаме към към отварянето на пазарите и борбата с протекционизма, а също и противопоставянето на всяка нелоялна търговия. В същото време признаваме, че търговията не винаги носи полза на всяка страна. Поради тази причина считаме, че е необходимо да се вземат съответните мерки, така че всички компании и всички граждани да могат максимално да се възползват от възможностите, предлагани от глобалната икономика", пише в декларацията, приета в края на двудневната среща на върха на Г-7 в италианския град Таормина.

Включването на точката за противодействието на протекционизма в декларацията бе оспорвано заради позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп, посочва ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утвърдени лекари и журналисти се събраха на национална среща в курорта Албена
Утвърдени лекари и журналисти се събраха на национална среща в курорта Албена
Групата Тейк дет дари приходите си от концерт на пострадалите в Манчестър
Групата "Тейк дет" дари приходите си от концерт на пострадалите в Манчестър