НОВИНИ

Лидерска среща между ГЕРБ и БСП в Народното събрание

Лидерите на ГЕРБ и БСП потвърдиха, че коалиция между двете партии е невъзможна. Бойко Борисов и Корнелия Нинова разговаряха този следобед в парламента по покана на лидера на ГЕРБ. Борисов е предложил на Нинова да стане председател на Народното събрание, но тя е отказала. В същото време ГЕРБ и Обединените патриоти днес са постигнали съгласие по темата за увеличението на пенсиите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:16, 11.04.2017
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

По-малко от половин час продължи разговорът на лидерите на двете най-големи партии. Журналистите не бяха допуснати да заснемат началото на срещата, а след нея Борисов и Нинова поотделно дадоха изявления пред медиите. И двамата потвърдиха, че е изключено да бъдат партньори във властта.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Държа да кажа, че нито ние, нито те някога и по някакъв повод сме говорили за коалиция. Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат тя да приеме председателското място в парламента, тя отказа, тъй като счита, че ще бъдат твърда опозиция.

След изборите през 2014-та Борисов предложи и на тогавашния лидер на БСП Михаил Миков да оглави парламента, но той също отхвърли идеята. Днес Корнелия Нинова заяви, че принципните различия с ГЕРБ не могат да бъдат купени или преодолени с поемането на председателския пост в парламента.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Ние не водихме тази борба за постове. Ние я водим принципно и ще я изведем докрай. Моля да се спрат внушения и спекулации, че е възможна коалиция управленска обща между ГЕРБ и БСП. За нас това не е възможно по 2 причини - първата разминаването в програмите ни и втората - ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и един милион българи ни последваха за тази промяна.

Лидерите на ГЕРБ и БСП са обсъдили темите, по които трябва да се търси съгласие между партиите в новия парламент.

Бойко Борисов: Мисля, че по темата за сигурността, за провеждане на европейското председателство, за храните, за родното производство бихме могли да намерим общи теми в парламента и в новите закони и в промяна на старите, да намерим синхрон, за да работи нормално държавата в следващите месеци и години.
Корнелия Нинова: Поставихме условие, ако са съгласни решенията по председателство и национална сигурност да се вземат в залата с общо съгласие между всички партии и с общ документ.
;

След срещата с БСП, Борисов разговаря и с лидера на партия "Воля" Веселин Марешки. Двамата са се обединили, че страната ни се нуждае от надпартийност и национален консенсус по важните теми. Марешки е подчертал, че Воля ще подкрепи пълен управленски мандат на бъдещия кабинет с премиер Бойко Борисов, а двете формации ще продължат срещите си за намиране на формулата за широко и стабилно парламентарно мнозинство.

По-рано днес след поредните си преговори, ГЕРБ и Обединените патриоти заявиха, че са постигнали пълно съгласие по темата пенсии, без да съобщят какво са договорили.

Цветан Цветанов - зам.-председател на ГЕРБ: Всички направихме взаимен компромис, водени от интереса България над всичко.
Валери Симеонов - председател на НФСБ: Доволни сме, че постигнахме общо решение, защото сега можем да продължим и по останалите сектори.

Всичко договорено ще бъде съобщено, когато ГЕРБ и патриотите са готови с общата си програмна стратегия. Те очакват работата по нея да приключи в четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли последствия за българския бизнес след Брекзит?
Ще има ли последствия за българския бизнес след Брекзит?
Прокуратурата оспори решението на КЕВР за поскъпването на водата в София
Прокуратурата оспори решението на КЕВР за поскъпването на водата в София