НОВИНИ

Лидерски консултации за референдума в Македония

"Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО чрез договора с Гърция за името?" За този въпрос на предстоящия наесен референдум настоява премиерът Зоран Заев пред лидерите на останалите водещи парламентарни сили. Консултациите започнаха снощи, но не се очаква да приключат преди началото на идната седмица.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:32, 19.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
лидерски консултации референдума македония

В първоначалния формат на лидерската среща Зоран Заев седна снощи на една маса с представители на всички политически сили, които имат повече от един депутат. Предмет на обсъждане бе всичко, свързано с референдума за името Северна Македония - от състава на избирателната комисия, през евентуални предсрочни избори, до датата на допитването.

Зоран Заев, министър-председател на Република Македония: Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?

За този въпрос настоява премиерът, както и референдумът да не е обвързващ, а консултативен. Защото и без това парламентът трябва да се съобрази с волята на народа преди да променя конституцията. Днес лидерската среща продължи в по-тесен кръг - между четирите най-големи партии. Но до конкретни резултати - след 4 часа преговори, пак не се стигна.

Междувременно посланикът на Русия в Атина съобщи, че планираното за септември посещение в Гърция на външния министър Сергей Лавров се отлага. Двустранните отношения са обтегнати заради предполагаема руска ръка в антиправителствените протести срещу договора за новото име на Македония.

Руското външно министерство категорично отрича, но говорителката му посочи, че договорът между Атина и Скопие не се радва на широк обществен консенсус и затова очевидно не помага за стабилността на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО
Тръмп постави под въпрос основния принцип на НАТО
Депутатите одобриха проект за нови военни кораби
Депутатите одобриха проект за нови военни кораби