НОВИНИ

Лидерът на британската Партия на независимостта подаде оставка

Лидерът на евроскептичната Партия на независимостта (UKIP) в Обединеното кралство Жерар Батън подаде оставка, след като партията загуби всичките си места на изборите за Европейски парламент миналия месец. Започва конкурс за лидер, а победителят ще поеме поста на 10 август.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:18, 03.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
лидерът британската партия независимостта подаде оставка

Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) е основана през 1993 г., но набира популярност едва след като Найджъл Фараж поема лидерската позиция през 2006 г. Той напуска партията през ноември 2016 г. и сформира партията "Брекзит" по-рано тази година.

Гласоподавателите на UKIP дезертираха, когато бившият й лидер Найджъл Фараж основа "Брекзит" и стартира набирането на членове, за да се кандидатират по време на изборите на 23 май.

Батън беше силно критикуван от Фараж за включването на бившия лидер на английската лига Томи Робинсън като кандидат на UKIP в северозападната част на Англия и за консултирането с него по някои области в политиката.

Партия "Брекзит" излезе начело в изборите, като 29 депутати бяха избрани, а вотът за UKIP се срина и тя загуби последните си двама останали евродепутати, между които и Батън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интерконекторът България – Сърбия трябва да заработи през 2022 г.
Интерконекторът България – Сърбия трябва да заработи през 2022 г.
България отстъпи на дебютанта Португалия в Лигата на нациите
България отстъпи на дебютанта Португалия в Лигата на нациите