НОВИНИ

​Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска втори мандат за Росен Плевнелиев

Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска втори мандат за Росен Плевнелиев и призова около неговата кандидатура да се обединят всички десни и проевропейски формации. Кънев призова Плевнелиев да бъде издигнат като нeзависим кандидат за президент.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:27, 13.05.2016
6498
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Призивът на Радан Кънев - политическите сили с проевропейска ориентация да се обединят и да подкрепят кандидатурата на Росен Плевнелиев - прозвуча на извънреден брифинг този следобед в централата на ДСБ.

Радан Кънев - председател на ДСБ: Президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България, за нейната външнополитическа ориентация, за отбранителната способност на армията и за защитата на правосъдието от политически намеси. Това е конституционната роля на българския президент. Смятаме, че днешният български президент е най-успешният пример за справяне с тези задачи.

Кънев призова партиите, отдадени на реформаторска кауза, да загърбят партийните страсти и да не си правят политически сметки за президентските избори, а да застанат заедно зад Плевнелиев. Стана ясно обаче, че ДСБ не са говорили със самия президент за издигане на кандидатурата му.

Радан Кънев - председател на ДСБ: Естествено, че няма такава кандидатура. Това, което ние призоваваме, е достатъчен брой политически сили, естествено на първо място партията, която го е излъчила за 1-ви мандат - ГЕРБ, както и всички други, които претендират да са в основата на проевропейската ориентация на България, да го поканят, да му предложат, да се организират, за да издигне той кандидатурата си като независим кандидат. На първо място, той трябва да бъде убеден да направи този ход и да бъде сигурен в безрезервната подкрепа на политическите партии.

От ДСБ призоваха също към изграждането на общ организационно единен политически блок,

Радан Кънев - председател на ДСБ: Който след неизбежните предсрочни избори, дали ще са септември, дали ще са 2 в 1, дали ще са ноември или март догодина, да не допусне национализма и други форми на популизъм да водят българската политика.

От ДСБ настояха техни членове, които не са напуснали висшите си постове, в това число здравният министър Петър Москов, да го направят в кратък срок, в противен случай ще загубят доверието на ДСБ.

;

Държавният глава е поел ангажимент, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни, съобщи прессекретариатът на президента. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. До края на юни всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава, се казва още в съобщението. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече е избран маршрутът за новото трасе през Русе - Бяла - Велико Търново
Вече е избран маршрутът за новото трасе през Русе - Бяла - Велико Търново
Започна подаването на документи за евростипендии
Започна подаването на документи за евростипендии