НОВИНИ

Лидерът на испанските социалисти подаде оставка

Лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес подаде днес оставка, след като изгуби гласуване в националния комитет на партията, съобщи Ройтерс, цитирайки партиен източник. Националният комитет се събра днес, за да реши дали да отстрани Санчес и с това да даде възможност за съставяне на ново правителство, за да бъде сложен край на продължилата девет месеца безизходна ситуация.

bnt avatar logo
от БТА
22:39, 01.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
лидерът испанските социалисти подаде оставка

Кризата в социалистическата партия избухна с пълна сила, когато в сряда 17 члена от 38-членното изпълнително бюро на партията подадоха оставка. Те поискаха Санчес да се оттегли, за да се намери изход от задънената улица. Санчес бе главната пречка пред съставянето на правителство на малцинството начело с Рахой - лидера на дясната Народна партия, която два пъти спечели парламентарни избори и има най-много депутатски места, но недостатъчно за съставяне на правителство.

Пропаднаха и всички опити за формиране на коалиция в силно раздробения състав на парламента. Същевременно социалистите регистрираха най-слабото си изборно представяне досега, спечелвайки само 85 от всичките 350 депутатски места, но все пак останаха втората политическа сила. Ако до края на този месец не бъде формирано правителство, което да получи вот на доверие в парламента, Испания отива към безпрецедентни трети парламентарни избори за една година.

Според испанската телевизия Секста, цитирана от ТАСС, Санчес е подал оставка, след като националният комитет на партията не е подкрепил предложението му за организиране през октомври на вътрешнопартийни избори за ново ръководство, а през ноември - на партиен конгрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънски граничари задържаха сирийци, опитали се да влязат нелегално от България
Румънски граничари задържаха сирийци, опитали се да влязат нелегално от България
Ердоган обвини ЕС, че не спазва обещанието си за безвизов режим
Ердоган обвини ЕС, че не спазва обещанието си за безвизов режим