В Женева се провежда юбилейна сесия на Международната организация по труда. За вицепрезидент беше избран лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В годишната конференция участват над 6000 делегати от целия свят.

Конференцията в Женева е посветена на 100-годишнината на Международната организация по труда.

За юбилея държавни и правителствени ръководители направиха изказвания пред делегатите.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за справедливи условия на труд и изтъкна в своята реч технологичните промени и запазването на работните места.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Икономиката трябва да служи на хората, а не обратното. Вярвам, че това е основното, особено във време на глобализация.
© БГНЕС

Когато хората не виждат напредък, те лесно могат да бъдат привлечени от авторитаризма, посочи френският президент Еманюел Макрон.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Нашите грешки подхранват екстремизма и отхвърлянето на другия. Защото винаги трябва да има виновен.

Руският министър-председател Дмитрий Медведев коментира, че по отношение на икономиката и търговията някои държави са станали по-агресивни, а световният ред е под заплаха.

Дмитрий Медведев, министър-председател на Руската федерация: Незаконни санкции, протекционизъм, търговски войни и други изкуствени бариери имат негативно въздействие над пазара на труда и на икономиките.

Конференцията в Женева ще продължи до 21 юни. Международната организация по труда е създадена през 1919 г. в рамките на Версайския договор, с който приключва Първата световна война, зада гарантира социалната справедливост. Днес е част от ООН и в нея членуват 187 държави.