НОВИНИ

​Лидерът на компартията във Виетнам стана и президент на страната

Виетнамското Национално събрание, еднокамарният парламент на страната, избра днес генералния секретар на управляващата комунистическа партия Нгуен Фу Чонг за президент на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
14:00, 23.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
​лидерът компартията виетнам стана президент страната

Изборът бе до голяма степен въпрос само на формална процедура, тъй като партията единодушно бе издигнала кандидатурата му (на свой пленум в началото на октомври) и той бе единственият претендент за държавен глава, отбелязва Ройтерс. Чонг е архитектът на протичащата сега във Виетнам кампания за борба срещу корупцията, включително и във висшите държавни сфери.

74-годишният Чонг е първият виетнамски лидер, който съвместява двата най-високи поста в страната, след основателя на Социалистическа република Виетнам, легендарния революционер Хо Ши Мин. Полагайки клетва като президент днес, Чонг каза, че ще даде всичко от себе си, за да изпълни задачите, поставени му от партията, държавата и народа.

Новият президент е завършил филологическия факултет на Ханойския университет със специалност по руски език и литература, а после е защитил и дисертация по филология, станал е професор. Има научна степен доктор по политическите науки, получена по време на обучение в Академията за обществени науки при ЦК на КПСС (бившата съветска комунистическа партия) в Москва в периода 1981-1983 г., съобщава ТАСС. От 2011 г. е начело на Виетнамската комунистическа партия.

Длъжността на държавен глава се оваканти след скоропостижната кончина на 21 септември на президента Чан Дай Куанг, който трябваше да заема този пост от 2016 до 2021 г. След смъртта му временно изпълняващ длъжността президент стана вицепрезидентката Данг Тхи Нгок Тхин.

Според експерт от Международния институт за стратегически проучвания, цитиран от Ройтерс, изборът на Чонг е временно решение и той само ще довърши мандата на своя покоен предшественик, изтичащ след 2,5 години. През това време не се очакват големи промени в политиката на страната, по-специално в отношенията с Китай и САЩ - двата основни търговски партньора на Виетнам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Черно море откриха останки на най-древния неповреден кораб в света
В Черно море откриха останки на най-древния неповреден кораб в света
​Режисьорът Гийермо дел Торо ще заснеме римейк на анимацията Пинокио
​Режисьорът Гийермо дел Торо ще заснеме римейк на анимацията "Пинокио"