В Лисабон лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се обяви за Европа без различни скорости и социални неравенства. Станишев очерта трите политически битки на левицата за следващата година - налагането на социалния стълб, новата реформа в Еврозоната и бюджет без рестрикции. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска ПЕС да излезе с единна позиция против двойния стандарт в качеството на храните. От Португалия предават Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

© БТА

Лисабон. Градът на португалските мореплаватели и отправна точка за велики географски открития. Бившият кмет и сегашен премиер -социалист Антонио Коща пое властта в страната, уморена от реформи и орязване на разходи и за 2 години кабинетът му успя да създаде 270 хиляди нови работни места.

Антонио Коща - министър-председател на Португалия: Европейците се нуждаят от Европа, а Европа - от социалистите. Така ще бъде отговорено на очакванията на хората за повече сигурност, заетост и по-добро бъдеще за всички.

В Лисабон лидерите на леви партии се обединиха, че Европа е в ситуация на дълбока несигурност и нарастващото неравенство, изправена пред проблема с мигрантите, тероризма и ситуацията с Брекзит.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Навсякъде в Европа растат крайно националистически, антиевропейски, популистки партии, които играят със страховете и притесненията на хората, които са съвсем обосновани. В този момент социалдемокрацията в Европа не може да се наведе, да чака да отмине бурята, а трябва да се изправи със самочувствие и с много ясен план и визия за бъдещето на Европа.

Европейските социалисти ще работят за намаляване на разликата в заплащането между мъжете и жените с 2 процента всяка година, както и за по-малка разлика в пенсиите, която сега е около 40% за страните от Евросъюза.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че социалните права са сред приоритетите на българското председателство. Тя се обяви за единна позиция на ПЕС против в Европа да има храни с различно качество.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Мисля, че това е нещо конкретно, с което можем да дадем пример, че се борим срещу неравенствата в ЕС. Не само при гражданите - между най-богати и най-бедни, а и като статус на различните държави-членки.

Европейските социалисти решиха също членовете и симпатизантите на техните партии пряко да избират общият им кандидат за шеф на Еврокомисията през 2019-а.