НОВИНИ

Лидерът на румънските социалдемократи обжалва запор на имуществото му

Лидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня обжалва запор на имуществото му, който бе наложен от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) във връзка с дело за злоупотреба с еврофондове, съобщава румънският информационен сайт Зиаре.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:16, 26.11.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света
лидерът румънските социалдемократи обжалва запор имуществото

Върховният касационен съд ще разгледа жалбата на Драгня на 29 ноември.

По-рано тази седмица антикорупционната прокуратура наложи запор на имущество на Драгня на стойност над 127 милиона леи във връзка с новите обвинения, които са му повдигнати. НДБК разследва Драгня и още 8 души - държавни служители и бизнесмени, по дело за злоупотреба с еврофондове в периода 2001-2012 г., когато той е бил председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман.

Обвиненията са свързани с дейността на пътностроителната фирма "Тел Друм", контролирана от Окръжния съвет. Според прокуратурата Драгня и осемте други заподозрени са се споразумели да приватизират компанията чрез посредници. Фирмата "Тел Друм" спечелила много обществени поръчки, някои без търг или с използване на поверителна информация, която й помагала да победи съперниците в търга, а Драгня и съучастниците му получавали пари и други облаги от нея, твърдят прокурорите.

Разследването се базира на писмо, изпратено от Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ от 2016 г., относно подозрения, че Драгня и други регионални официални представители са използвали подправени документи, за да получат пари от фондове на ЕС за пътностроителни дейности. ОЛАФ съобщи, че има доказателства за незаконно изплащане на 21 милиона евро от европейския фонд за регионално развитие за пътно строителство в Румъния. Службата е приключила разследване за предполагаема злоупотреба миналата година и е поискала от Румъния да възстанови средствата. Румънските прокурори смятат, че освен злоупотреба с еврофондовете, на националния бюджет са нанесени щети на стойност 30 милиона леи.

Петдесет и пет годишният Ливиу Драгня бе осъден през 2016-та на две години затвор условно за изборни измами. Тази присъда му попречи да стане премиер, макар че ръководената от него партия спечели парламентарните избори в края на 2016 г. Понастоящем той е председател на долната камара на румънския парламент. Срещу Драгня се води още едно дело по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Ако бъде осъден по някое от новите обвинения, Драгня ще трябва да излежи и условната присъда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата седмица идва със снежна покривка
Новата седмица идва със снежна покривка
Най-опасните пешеходни подлези във Варна
Най-опасните пешеходни подлези във Варна