НОВИНИ

Лидерът на сепаратистите в Донецка област беше убит, Русия обвини Украйна

Командирът на проруските бунтовници в отцепилата се от Украйна Донецка област Александър Захарченко е загинал при експлозия на бомба в кафене в Донецк, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии. Русия обвини Украйна за убийството на лидера на проруските сепаратисти, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
20:31, 31.08.2018
Чете се за: 01:15 мин.
По света
лидерът сепаратистите донецка област беше убит русия обвини украйна

"Има всички основания да се предполага, че зад убийството стои режимът в Киев, който неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещи и неудобни хора", заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя обвини прозападните власти в Украйна, че вместо да изпълнят Минските споразумения и да търсят решение на вътрешния конфликт, "киевската партия на войната реализира терористичен сценарий, обърквайки допълнително и без това сложната обстановка в региона".

Смъртта на Захарченко показва, че Киев е решил да започне "кървава борба" и се е отказал от обещанията си да търси мир, каза Захарова, цитирана от Ройтерс.
Говорителката на руското външно министерство призова международната общност да поиска от Киев безпристрастно разследване на убийството на ръководителя на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко, призова Захарова, цитирана от ТАСС. Като се има предвид "марионетността на политическата система на Украйна", международната общност трябва и да контролира това разследване, допълни тя.

Председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Денис Пушилин също обвини украинските власти, че стоят зад покушението, предаде ТАСС.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) на свой ред заяви, че убийството на Захарченко е резултат от конфликт между "терористите и техните руски спонсори". "Всички обвинения, които може да бъдат чути от руската страна, не са верни", каза говорителката на ССУ Елена Гитлянская, цитирана от Ройтерс.


През 2014 г. подкрепяни от Русия бунтовници в Източна Украйна отхвърлиха властта на Киев, след като там дойдоха на власт след протести прозападни лидери.
Захарченко, 42-годишен бивш електротехник в каменовъглена мина, оглави ДНР през ноември същата година. Според други бунтовнически лидери той е бил посочен от Москва, въпреки че след това избирането му бе потвърдено с избори, припомня Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че сепаратистите в Източна Украйна са разкъсвани от вътрешни борби, които понякога са преминавали в насилие. Няколко техни лидери бяха убити при атентати през последните години. Бивши бунтовнически командири избягаха от Донбас, като казваха, че се страхуват за живота си, тъй като бившите им съмишленици са се обърнали срещу тях.

Иначе сепаратистките власти обвиниха Киев и за предишни атаки в контролираните от тях територии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват празниците на изкуствата „Аполония 2018“
Започват празниците на изкуствата „Аполония 2018“
Втори ден на срещата на външните министри на ЕС във Виена
Втори ден на срещата на външните министри на ЕС във Виена