НОВИНИ

Лидия Ганева - детето чудо преди първия учебен ден

Днес в едно от близо три хилядите училща в България едно дете ще открие първия учебен ден. Това е българският представител в детската „Евровизия 2016“ - Лидия Ганева, която ще зарадва съучениците си с откъс от песента, с която ще представи страната ни на конкурса.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:43, 15.09.2016
17174
Чете се за: 01:43 мин.
Още

Познава сцената от малка. Свикнала е да е до нея. Встрани от погледа на публиката, някъде там зад кулисите едно малко момиче гледало своите родители, които радвали хората със своя талант.

Лидия Ганева: Това е нещо като втория ми дом, майка ми и баща ми работят в ансамбъл "Тракия". Забавно е.

Родителите на Лидия разпознали таланта й още докато била бебе. Станало случайно, било като чудо. Неочаквано.

Иво Ганев, баща на Лидия: Първо пропя, после проговори.
Невяна Ганева, майка на Лидия: Още преди да проговори запя...
Иво Ганев, баща на Лидия: Това ли е нашето дете?! Тогава разбрахме, че детето просто си е музикално.

Когато ставала на четири и половина, Лидия се явила на първия си конкурс. По заръка на учителката от детската градина, която дала на майката на Лидия касетка с две песнички, които да разучи. Лидка, както я наричат близките й, получила награда за най-малък участник. След това се срещнала със сегашната си вокална педагожка.

Руми Иванова, вокален педагог: Лидия познавам от шестгодишна. Имахме вокална група, дойде на прослушване и и пя на коледния концерт.
;

Две седмици по-късно Лидия вече била солист на вокалната група. Там някъде започнала да ходи на училище.

Ануш Тахмизян, класен ръководител на 4 клас: За първия път, когато запя тя, бяхме на репетиция за празника на буквите. Всички онемяхме, тя ни срази, стигна до сърцата и душите ни.

Да докосваш душите е дар, дар които не всеки има.

Симон Тютелян, директор на ОУ "Виктория и Крикор Тютюнджян" - гр. Пловдив: Талантът е дар от Бога... Трябва да помагаме на тези които го имат.

Сцената на Детската Евровизия била голямата мечта на Лидия, след една от наградите си, дори и местния вестник отбелязала това. По време на селекцията вълнението на малката-голяма певица било огромно.

Руми Иванова, вокален педагог: На правата детска Евровизия си забрави текста... и тя запя.

Националната селекция показа, че Лидия е детето с най-много точки, както от журито, така и от вота на публиката. Най-важни за Лидка обаче остават приятелствата.

Невяна Ганева, майка на Лидия: Много обича новите си приятели от селекцията, имам чувството, че това е първото което прави когато отиде на селекция или конкурс да стане приятел с другите деца.

С най-верните си приятелите - Лидия избра да ни срещне сама.

БНТ: Какво не харесвате в Лидия?

Руми Иванова, вокален педагог: С нея се работи и лесно и трудно.

Последните дни от лятото Лидия неуморно се труди върху подготовката на песента с която ще представи страната ни не детския песен конкурс "Евровизия" в Малта. "Вълшебен ден" е дело на Влади Ампов-Графа, проектът е почти готов. А вие - зрителите на БНТ първи ще чуете и видите резултата!

БНТ: Рокля избра ли си?
Лидия Ганева: Първо песента.

Иначе Лидия така и не може да повярва, че отива в Малта. Скоро преди да заспи попитала майка си дали е истина първото й място. Тя просто посичала съм сертификата, подпрян до леглото й с думите "Да, истина е!"


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Средно село посреща само двама първокласници
Средно село посреща само двама първокласници
Шестима загинали и 150 ранени при сблъсък на влакове в Пакистан
Шестима загинали и 150 ранени при сблъсък на влакове в Пакистан