НОВИНИ

Лидия Ганева с първа благотворителна изява

Лидия Ганева – представителката на България на детската Евровизия, с първа благотворителна изява. Талантливото момиче се включи в представянето на книга, написана от българската офталмоложка, Анелия Хохвартер, която от дълги години живее и работи във Виена. Средствата от закупуване на книгата се събират за робот, който помага за лечението на трудноподвижни хора.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
17:03, 29.09.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Роботът, наречен „локомат“ помага успешно в рехабилитацията на деца и възрастни със засегнати крайници. Използва се за лечението на детска церебрална парализа, инсулт, Паркинсон и други заболявания.

Д-р Анелия Хохвартер – офталмолог
"По тялото се залепват сензори, които дават информация до компютъра за стойката на пациента, кои мускулни групи и части на тялото се натоварват, кои не и чрез обратна информация тези групи от робота се карат да работят по-активно."

Апаратът струва около 370 хиляди евро. В кампанията се включи и талантливата Лидия Ганева. Тя сама поискала да подкрепи инициативата.

Лидия Ганева
"Защото искаме да помогнем на хората, които имат нужда."

За зрителите на БНТ 2 Лидия разкри, че премиерата на песента „Вълшебен ден“, с която ще се яви на конкурса, ще е след броени дни - на 2-ри октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на петрола скочиха след споразумение на ОПЕК
Цените на петрола скочиха след споразумение на ОПЕК
Как работи Европейската централна банка
Как работи Европейската централна банка