НОВИНИ

Лиляна Павлова: Инвестираме около 370 млн. чрез бизнеса

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в предаването "Денят започва".

лиляна павлова инвестираме около 370 млн бизнеса
bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 10.05.2016
Чете се за: 02:14 мин.
У нас

Около 370 милиона ще инвестираме чрез бизнеса, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството. С тези пари се създават няколко фонда за градско развитие - един фонд за София, един фонд за Северна България, един фонд за Южна България и един фонд за развитие на туристическата инфраструктура, поясни Лиляна Павлова и уточни:

- Във всички тях - един гаранционен фонд за да подкрепим проекти. Там вече ще е активната роля на бизнеса. Бизнесът да е този, който да кандидатства, да получи дългосрочно нисколихвено кредитиране, което ние да сме платили през програмата за проекти свързани с градско развитие.


Коментирайки проблемите по язовир Рогозен от 7 и 8 май, министър Павлова увери, че "в момента риск няма нито едно населено място (по поречието на река Скът - бел. ред.) да бъде залято.

- Във Врачански регион има много голям водосбор на много реки, много течения, доста язовири има там, от които около 19 имат някакви забележки, но два от тях (...) Това са "Рогозен-1" и другият язовир е "Бързина", които имат проблем, - каза Лиляна Павлова. - Проблемът е в това, че не са източени навреме и поради високото ниво, съответно количество вода, което виждате там и обилните валежи, правят този проблем, който се случи. Но слава богу, ситуацията е овладяна и се прави контролирано източване. Ще бъдат пратени допълнителни помпи и допълнителен екип водолази, които да обследват стената и да видят защо не работят до край крановете за да може да се източва.

Павлова обаче посочи, че притеснителното е на другия язовир където има човешка намеса - "Някой е правил взривове и язовирната стена е силно компрометирана". Затова този язовир ще бъде обследван и ще се реши дали има смисъл да бъде ремонтиран или да бъде източен и изваден от каскадата от язовири. А те там са около 50, уточни министър Павлова. Според нея там бедствие няма, а двата язовира в община Хайредин не са били източени до 30 %, а са оставени на 70-80%. Община Хайредин носи отговорност за състоянието на тези два язовира.

Агенцията за метрологичен надзор е проверила около 1500 язовира, едва за 50 от тях са направени да бъдат източени, уточни Лиляна Павлова. Микровязовирите са всъщност тези, които правят проблемите - държат се за рибарници, не се източват навреме, нарочно се запушват преливници и т.н., подчерта министърът на регионалното развитие.

Пътищата и в Северозападна и в Североизточна България са в много лошо състояние, не скри Лиляна Павлова. Почти 100 милиона лева ще отидат за пътища в Северозападна България. Направлението Враца-Видин има няколко критични точки, най-критичната от които е Димово, където минава целия международен и транзитен трафик.

- От четири години градът стои разкопан и там е по-зле и от лунен пейзаж, - каза Лиляна Павлова. - това е защото в града общината правеше т.нар. воден цикъл, подменяше водопровода. Провали се, не си довърши проекта и градът остана разкопан. Това доведе до 4 години кратери в Димово по републиканския главен транзитен път. Отделно от това по обходните маршрути, които са второкласни и третокласни пътища, непредвидени за такъв тежък транзитен трафик - ние знаем те в какво състояние са.

Затова се ремонтира пътят от 60 километра, като МРРБ ще финансира и ВиК участъка, който е под пътната мрежа "защото би било грехота да асфалтираме пътя и да оставим ..."

- Тоест, ще свършите работата и на общината, - допълни водещият Иво Никодимов.

- Така облекчаваме и извеждаме транзитния трафик, - допълни Павлова.

Следващите участъци са пътя към Белоградчишките скали, Враца-Криводол, и пътя към пещерата Леденика. За тях е осигурено финансиране по програма "Региони в растеж".

Следващото направление е Разградска област. Там пътната мрежа е в критично състояние. Има проблеми в Исперих, по пътя Разград-Попово както и направлението Добрич-Варна.

Като цяло, фокусът е Северна България, а от Централна България - това са пътищата Стара Загора-Раднево и Пловдив-Асеновград. Сред приоритетните участъци са Кресненското дефиле и пътя Русе-Бяла. Също така започва рехабилитацията и на виадуктите на автомагистрала "Хемус".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Татяна Дончева: Мутрите и мафията трябва да бъдат изведени от управлението
Татяна Дончева: Мутрите и мафията трябва да бъдат изведени от управлението
Русе очаква 340 круизни кораба през летния сезон
Русе очаква 340 круизни кораба през летния сезон