В студиото на „Панорама“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че България е напълно готова за започващото Европредседателство. Тя подчерта важността на приоритетите пред него и допълни, че самоцелното дискредитиране на управлението може да има пагубен ефект върху дългосрочния имидж на България.

Жан-Клод Юнкер ексклузивно пред БНТ: България може да покаже много повече

Жан-Клод Юнкер ексклузивно пред БНТ: България може да покаже много повече

В ексклузивно интервю за Българската национална телевизия и предаването „Панорама“, председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер коментира пре...

България ще се справи с председателството на Европейския съвет. Това обяви министър Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Напълно сме готови. Тази оценка се надявам, че лежи на обективни анализи. И нашата преценка е тази - напълно сме готови. Можем да го кажем със сериозност и отговорност и най-вече високо вдигната глава.

Павлова заяви, че не бива да създаваме свръхочаквания у европейските партньори на България.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Председателството е шанс да се докажем като достоен партньор. Ако може да цитирам Юнкер, ни есе държим като държава-учредител. Това означава да мислиш за останалите. Единни ще сме по-силни.

Според Лиляна Павлова от първия ден на разработването на приоритетите, се вижда, че има еволюция какво реално може да направи България, кои са конкретните приоритети и кои са дългосрочна перспектива.

Представиха клипа за Българското европредседателство (ВИДЕО)

Представиха клипа за Българското европредседателство (ВИДЕО)

България, която е скритото бижу на Европа, и в която няма как да не се влюбиш от пръв поглед - такъв образ на страната ни цели да изгради един от виде...

Формулата за успеха на България като мост между Балканите и Европа, Павлова описа с думите на премиера Бойко Борисов.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Най важното е всяка една от нас, държавите на Балканите да спре да казва - Велика България, Велика Сърбия, трябва да спрем да сме велики, най-бедни сме, всеки се чувства много велик, но накрая като регион май не сме.

Лиляна Павлова заяви, че са много въпросите, които ще се работи, но основните приоритети са четири.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Първият и много важен приоритет, макар че няма да се реши окончателно в рамките на нашето председателство, е дебатът за бъдещето на Европа, пречупен през най-важната тема - какъв ще е следващият бюджет. Проекторамката на бюджета ще излезе през май, така че е наша отговорност да му дадем посока, а и да се възползваме - бъдещата кохезионна политика, подкрепиха за държавите, които трябва да се изравнят социално. Да направим по-добра външна граница, повече солидарност и да се справим с най-големия проблем - миграция, сигурност, които са и вторият ни приоритет.

Тя подчерта, че е важно в Европа да не се градят стени, но да има безкомпромисност към икономическите мигранти. Според Лиляна Павлова е дадена важната заявка, че българското Председателство ще е балканско.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: Ако искаме мир, стабилност, икономическо развитие, това минава през интегрирането на Балканите. Темата за Западните Балкани е отчетена като значима и необратима в следващите председателства.

Тя подчерта, че България и Западните Балкани осъзнават, че не бива да се прибързва с членството на държави, коиго не са готови. Според нея бедността на българите е етикет, който може да се промени.

Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Съвета на ЕС: България има изключително добри икономически показатели.
Рекордно ниски нива на безработица, отчитат икономистите за 2017 г.

Рекордно ниски нива на безработица, отчитат икономистите за 2017 г.

Рекордно ниски нива на безработица и висока заетост отчитат икономистите за изминалата година. Какви са причините - вижте в репортажа на Николай Минко...

Павлова подчерта, че корупцията е усещане и не е нещо, което може да се измери обективно. Тя отбеляза, че най-важният елемент в антикорупционното законодателство е прилагането му.

Според Лиляна Павлова самоцелните опити да се дискридитира управлението ще има дългосрочна вреда върху имиджа на България.