Оценките за първите три месеца на Българското европредседателство са много високи, отчете министър Лиляна Павлова. Като пик на българското председателство тя определи предстоящата през май среща ЕС - Западни Балкани. Целта на страната ни е да бъде приета "Декларация от София", в която лидерите да гарантират, че европейската перспектива на Западните Балкани минава през свързаността.

София

Една от амбициите на Българското председателство е да се постигне съгласие по реформата на системата за убежище или така наречения Дъблински регламент. Лиляна Павлова е доволна, че по темата има напредък, заради предложения от страната ни нов подход за засилен контрол на външните граници.

Лиляна Павлова - министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018: Лидерите да успеят намерят така търсения вече пето председателство консенсус или компромис за това, как да реформираме системата за убежища, за да бъде тя и справедлива, и солидарна.

Целта на българското председателство е интеграцията на Западните Балкани да влезе необратимо в дневния ред на евросъюза, което да бъде гарантирано с обща декларация.

Лиляна Павлова - министър на българското председателство на Съвета на ЕС 2018: Тази "Декларация от София", този политически ангажимент да бъде придружен с един план за действие към тази декларация, който от името на тази свързаност да начертае коридорите и конкретните стратегически транспортни инфрастурктурни проекти, по които ще работим следващите 10-15 години.

През втория ден от Неформалния съвет екоминистрите от Европейския съюз обсъдиха преговорите за борба с климатичните промени. А сутринта холандският посланик у нас Беа тен Тъшер, кметът на София Йорданка Фандъкова и министър Лиляна Павлова откриха цветна градина пред НДК, изобразяваща логото на Българското председателство на Съвета на ЕС. И използваха красивия фон, за да си направят селфи.

© БТА
Министър Павлова: Първите три месеца от председателството преминаха успешно

Министър Павлова: Първите три месеца от председателството преминаха успешно

Първите три месеца от председателството минаха успешно, динамично в същото време мога да кажа, защото и динамиката на процесите, които се случват в Ев...