Министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова отчете пред парламента постигнатите резултати и изпълнението на приоритетите за първото тримесечие. Тя посочи, че политическата декларация, която се очаква да бъде приета на срещата на върха в София на 17 май ще съдържа ангажимент, че интеграцията на Западните Балкани е необратим процес.

Преди срещата на върха, вечерта на 16 май лидерите на 28-те ще обсъдят в София темите от дневния ред на председателството. Неформалното заседание е по инициатива на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а домакин е премиерът Бойко Борисов. Лиляна Павлова обясни, че късно вчера е имало заседание във формат постоянни представители, на което е приет предварителният вариант на декларацията за срещата. В нея се очаква да има ясен ангажимент за Западните Балкани.

Лиляна Павлова - министър за българското председателство: Че подкрепата за интеграцията на Западните Балкани е необратим процес, един приоритет, към който да се присъединят и да подкрепят 28-те държави-членки на ЕС, след което и 6-те наши партньори от Западните Балкани да припознаят пътя, по който да работим. Срещата на върха в София не е за да даваме фалшиви очаквания. Не е, за да даваме обещания за членство или дата за членство.

Към декларацията ще има анекс с конкретни проекти за енергийна, транспортна, образователна и културна свързаност, както и в областта на сигурността и върховенството на закона. Лиляна Павлова каза, че няма държава, която категорично да е отказала да присъства на срещата през май, включително и тези, които не признават Косово. Тя увери, че до момента оценките са, че председателството върви успешно. В следващите месеци обаче предстоят най-тежките дебати по Дъблинското споразумение, миграцията, сигурността и защитата на личните данни онлайн.