Министър Лиляна Павлова ще представи пред Европейския парламент в Страсбург законодателните инициативи през първата половина от Българското председателство на Съвета на ЕС. Депутатите ще изслушат и докладите за напредъка на балканските страни по пътя им към Европейския съюз, а френският президент Еманюел Макрон произнася реч за бъдещето на Европа.

Вижте повече подробности от нашия пратеник в Страсбург Надежда Василева

Френският президент Еманюел Макрон пристигна сутринта в сградата на ЕП при засилени мерки за сигурност. Той разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Очаква се днес пленарната сесия да бъде посветена на темата Сирия, ще бъдат обсъдени и отношенията с Русия.

Френският президент Еманюел Макрон изнесе 20-минутна реч пред депутатите, в която обаче не засегна ударите в Сирия и ситуацията в Близкия Изток. Речта на Макрон беше във връзка с бъдещето на ЕС, както и предстоящите европейски избори през 2019-та година.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Европа има дори по-голяма отговорност - не само по отношение на вътрешните си въпроси, но и по отношение на международните конфликти. Виждаме и избуяването на авторитарните режими, с ясното желание да поставят под съмнение мултинационалната система, заложена в Европа. Дебатът за Европа се случва във времена на голяма промяна и трансформация.

По-късно следобед се очаква министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова да очертае свършеното до момента по въпросите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

© БТА