НОВИНИ

Лиляна Павлова: Предупрежденията за протест на превозвачи са спекулация

Регионалният министър Лиляна Павлова коментира, че все още няма определени цени на ТОЛ-таксата, затова предупрежденията на автобусните превозвачи за протести, според нея, са спекулации. По думите на Павлова подобни заплахи целят да се оправдае евентуално повишаване на цените на автобусните превози. Тарифата за ТОЛ-таксите в най-добрия случай ще бъде определена в края на тази или началото на следващата година, когато заработи цялостната електронна система.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:03, 11.04.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Над 300 стационарни камери с броячи и вградени датчици в асфалта - така трябва да изглежда електронната система за ТОЛ-таксите. Тя ще отчита тонажа и характеристиките на превозните средства и ще контролира кои колко да плащат. Системата ще има и допълнителни 50 мобилни камери с екипи. В завършения си вариант тя трябва да се адаптира и към електронните мрежи на митниците, НАП и Гранична полиция.

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: "Целта на всичко това е да може по номера на превозното средство да бъде установено автоматично в системата и то в реално време дали съответното превозно средство е заплатило таксата, която дължи. Всички леки коли и лекотоварни превозни средства до 3,5 тона, ще продължат да заплащат винетна такса, тъй като системата предвижда да запазим винетната такса, но тя да бъде електронна винетка".
;

Всички останали превозни средства над 3 тона и половина и в зависимост от това колко са натоварени, ще заплащат за изминато разстояние. Електронните винетки и ТОЛ-таксите ще важат за всички магистрали, всички първокласни и второкласни пътища. Според първоначалния анализ системата може да бъде изградена на една година, да заработи и след това бъде надграждана. Но още преди да бъде избрана фирма-изпълнител за проекта, автобусните превозвачи обявиха, че бъдещите такси са твърде високи.

Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството: "Но каква ще е тарифата за таксите - това ще бъде определено в най-добрият случай най-рано края на тази, началото на следващата година. Затова казах, че това са спекулации, в момента се опитват може би през медиите да си правят някаква реклама или да си оправдаят някакво потенциално повишаване на цените. Трябва да кажем, че ние нямаме определени цени на изминато разстояние колко ще струва".

Фирма-изпълнител трябва да бъде избрана до края на лятото. Предвижда се държавата да ѝ плати отложено - 3 месеца след като системата е започнала да функционира. Поставяне на всички сензори, датчици и камери, както и софтуера на системата първоначално ще са за сметка на изпълнителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти и преподаватели с обща изложба
Студенти и преподаватели с обща изложба
МВР предприема мерки срещу агресията по пътищата
МВР предприема мерки срещу агресията по пътищата