В студиото на „Панорама“ министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС (2018 г.) заяви, че похвалите към България са напълно заслужени. Тя оцени високо работата на екипите, работили по Европредседателството, в условията на труден за Европа момент, в който постигането на консенсус е трудно. Въпреки това, по думите ѝ единодушие е постигнато, и то по чувствителни теми като дигиталната сфера, енергийния и банковия съюз, миграция. Според нея едно от най-големите постижение на Българското европредседателството е поставянето на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани, както и даването на страните от региона на конкретни стъпки към това.

Нашето председателство беше успешно по три причини и оценката на Брюксел не е куртоазна, заяви Лиляна Павлова. Европа се намира в сложна ситуация, а решенията се взимат трудно, но въпреки това бееше постигнат пробив по редица теми като дигиталната сфера, енергийния и банковия съюз, миграция.

Именно заради това е заслужена похвалата за Българското европредседателство, допълни Павлова.


Висока оценка за европредседателството ни в Брюксел

Висока оценка за европредседателството ни в Брюксел

България получи висока оценка за европредседателството си на финала на последната среща на върха на 28-е за този период. В двата дни на маратонски пре...

Безспорен принос за Българското европредседателство е поставянето на темата за Западните Балкани, заяви Паволва.

Лилялна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.: Българското председателство ще бъде запомнено с това, че наложи една тема, която нито беше популярна, нито беше актуална, даже беше болезнена. Преди една година Балканите не бяха на дневен ред. Те получиха не само политическата подкрепа, която преди нямаха, но и единството на 28-е, а единодушието в Европа не се получава лесно.

Според Лиляна Павлова декларацията от София има практически елемент, защото са определени конкретни проекти за свързаност. Както Балканите се нуждае от Европа, така и тя се нуждае от тях, допълни Павлова.

Посланията от срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София

Посланията от срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София

С ясна перспектива за развитието на Западните Балкани, но без конкретни срокове за присъединяването на страните от региона към ЕС. Това е едно от посл...

Македония и Албания получиха дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС, което доскоро изглеждаше невъзможно, заяви Павлова. Сърбия и Черна гора получиха подкрепа за отваряне на нови преговорни глави, допълни тя.

Лилялна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.: Всяка от държавите получи конкретни стъпки - проекти, отваряне на преговорни глави, отваряне на преговорен процес. Това е голяма стъпка. Преди една година това почти беше в сферата на фантазиите.

България може да има достойнството и гордостта да е пълноправен член на ЕС, защото има опита и капацитета, заяви Павлова като допълни, че българите не трябва да се подценяват.

Лилялна Павлова, министър на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г.: Ако имаме повече самочувствие, подплатено с експертиза - показахме, че можем.

Националният интерес също трябва да се защитава, заяви Павлова. Според нея репликата „Брюксел каза“ е неприемлива, защото България също е част от ЕС.

Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Депутатите отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Мнозинството депутати отхвърлиха втория вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", внесен от левицата заради провал в сектор "Сигурност". 131 депутати...

Лиляна Павлова заяви, че стабилното правителство трябва да е придружено от стабилна опозиця, която да дава здрава и конструктивна критика. Колкото е по-опозицията, толково по-добри ще бъдат управляващите, допълни тя.

Тя даде уверение, че работата по постигнатото по време на Българското европредседателство ще продължи, за да бъдат устойчиви решенията, взети на него.

Както и преди половин година в началото на Българското европредседателство, тя и сега не се зае с прогноза какъв ще е личният ѝ професионален път след края му.

Лиляна Павлова: Напълно сме готови за европредседателството

Лиляна Павлова: Напълно сме готови за европредседателството

В студиото на „Панорама“ министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че България е напълно готова за започващото Е...