НОВИНИ

Закъснение на линейка постави в риск младо момиче пред сградата на БНТ

Пост във Фейсбук на водещата от БНТ Мира Добрева предизвика вълна от коментари. Тя разказва за момиче, което припада пред БНТ след като участва в предаването "Отблизо с Мира" в събота. Според водещата и екипа й линейката закъснява с 50 минути. За щастие всичко приключва добре - момичето е изписано от болница в добро състояние. Има ли виновни, вижте в репортажа.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:57, 23.10.2017
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Събота, малко след три часа. 20-годишната бежанка от Афганистан Табасум Махбуб излиза от входа на БНТ и колабира. Веднага е подаден сигнал на телефон 112.

Мира Добрева: Говорих с полицая, той каза спокойно, те ще дойдат и чакането започна.

Линейката не идва, следват още няколко обаждания на 112 и Спешна помощ.

Мира Добрева: Признаците, които тя имаше с изкривените пръсти на ръцете и краката, това силно треперене, и подуване на езика с малко пяна отстрани, дойде една жена и каза това е епилептичен припадък, дойде друга и каза това може да е мозъчен тумор.

Когато линейката идва, вече наближава 16 часа. Според Мира Добрева, екипът се е отнесъл нехайно и с безразличие към момичето.

;;
Мира Добрева: Може ли да си представите, че шофьорът запали вътре. Запали цигара. това как си го обяснявате. Аз 40 минути гледах преди това как момичето се опитва да си поеме дъх.
Катя Сунгарска - Връзки с обществеността в "Спешна помощ": Говорих с шофьора, той се разплака и каза, разбираш ли това, което ми се наложи да изживеем преди да дойдем на адреса в БНТ,

Екипът е бил на тежка влакова катастрофа, при която двама души са били премазани.

От Спешна помощ казват, че линейката не е закъсняла - дошла е за 6 минути. Проблемът е, че от подаването на сигнала от тел 112 до тях в 15.29 до 15.50 не е имало свободен нито един екип. В този момент на смяна е имало 13 екипа.

Катя Сунгарска - Връзки с обществеността в "Спешна помощ": В този ден 252 са били повикванията, по три сигнала на всяка минута са получавани, между другото, извадила съм - между 15 и 16 часа на този ден с код червено са били 10 адреса.

Има ли виновни за създалата се ситуация, в която лекари и пациенти са изправени един срещу друг?

Потърсихме позицията на здравното министерство - от там заявиха, че предвиждат плавно увеличение на заплатите в Спешна помощ, за да се превъзмогне дефицита на кадри. Остава въпросът дали темповете, с които това се случва са достатъчно бързи и какво може да струва това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен шампионат по бране на маслини се проведе в Хърватия
Световен шампионат по бране на маслини се проведе в Хърватия
105 години от освобождението на Разлог от турско робство
105 години от освобождението на Разлог от турско робство