НОВИНИ

Прокуратурата разследва случай на пациент, изоставен от линейка край София

Прокуратурата разследва случай на пациент, изоставен от линейка в околностите на София. Мъжът е намерен в безпомощно състояние на пътя между Пожарево и Росоман. Образувано е производство срещу неизвестен извършител за това, че е изложил лице, лишено от възможността да грижи за себе си поради болест, по начин, поставящ живота му в опасност. Екипът ни успя да говори с мъжа, чу и версията на лекарите от Пета градска болница.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:31, 23.03.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Даниел, на 36 лежи в Пирогов. Разказът му е объркан, разкъсан, подобно на десетки бездомници като него, белязани от психично разтройство. Ръцете и краката му са покрити с черни некротични рани. Казва, че е така от няколко месеца.

Даниел: Идвам в "Пирогов" - марля на крака, бинт, превръзка - довиждане. Всеки ден така. И един ден искаха да ме оставят, искаха да ми режат крака. Страх ме е да ми режат крака. Защо трябва да се реже, по дяволите.

Затова мъжът отива в Пета градска. Помни, че негов познат е бил там с подобен проблем.

д-р Борил Петров - изп. директор на Пета градска болница - Търсел е второ мнение от съдов хирург, тъй като му е предложено в лечебно заведение ампутиране на крак, което той е отказал.
Даниел: В неделя нали като отидох ми казаха - няма сърдечен хирург - в понеделник.

Препоръчали му да отиде в Трета градска болница. Мъжът обаче, отказал, социалната работничка му предложила да го закарат в болницата за долекуване в Бухово. Така Даниел се оказва в болничната линейка.

БНТ: И как се оказахте на пътя между двете села софийски?

Даниел: Ха, странен въпрос. Аз очаквам, че отивам в трета градска.

д-р Борил Петров: Информацията е все още оскъдна в процес на събиране е и не е потвърдена.

Дали Даниел сам е поискал да слезе, от страх да не му отрежат крака в другата болница, или е бил свален без обяснения от двамата в линейката - предстои да се уточнява. В Пета градска твърдят, че не са го напъждали. Лечението на неосигурените бездомници се финансира от общината и в момента имат 30 такива пациенти. Всички те стигнали до дъното - логичен резултат от липсата на психично здравна помощ в общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жандармерия блокира ромския квартал Република в Хасково
​Жандармерия блокира ромския квартал "Република" в Хасково
След репортажи на БНТ 2 30-и ДКЦ се стабилизира
След репортажи на БНТ 2 30-и ДКЦ се стабилизира