НОВИНИ

Линейките в Спешния център във Варна са в окаяно състояние

Линейките в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са в окаяно състояние. Лекарите разполагат с 33 коли, с които се отзовават на стотици повиквания. Всеки ден в автосервиза за ремонт влизат най-малко две от линейките. Не са редки случаите, в които колите не са в движение са много повече.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
21:17, 10.01.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Дългоочакваното подновяване на автопарка в Спешната помощ все още се бави и шофьорите на линейки във Варна всеки ден минават стотици километри със стари коли.

Милко Лефтеров – ръководител на група “Транспорт” към Центъра за спешна медицинска помощ - Варна: Автомобилите са с много голям пробег вече и аварират много често и по време на изпълнение на адреси, и с пациенти.

Според техническия стандарт за спешна помощ, в добро състояние са линейките с пробег до 300 хиляди км и са в експлоатация не повече от 7 години.

д-р Мая Рашева – директор на Центъра за спешна медицинска помощ-Варна: Към настоящия момент на тези препоръчителни критерии отговарят едва 2 автомобила. Годишно изминаваме над милион километри и пропътуваните километри в течение на годините се увеличават заради повикванията, по-дълги дестинации, увеличени хоспитализации.

Когато една линейка се развали, лекарският екип не може да стигне навреме до човека, който чака помощ.

Милко Лефтеров: Оня ден имахме адрес в село Цонево, там закъса автомобилът. Екипът от филиал Провадия се отзова, поеха пациента, докараха го до Варна. Очаква се от март да започне поетапното подновяване на линейки в центровете за спешна помощ в цялата страна.

д-р Мая Рашева – директор на Центъра за спешна медицинска помощ-Варна: Министерството на здравеопазването наистина трябва да подходи приоритетно към раздаване на санитарните автомобили и ние настояваме, а и такива са обещанията, че във Варна ще бъдат подменени 100 процента.

Медиците от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна се надяват да получат и така необходимите високопроходими линейки, с които да стигат до пациентите при зимни условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Германия започна процесът срещу крадците на 100-килограмова монета
В Германия започна процесът срещу крадците на 100-килограмова монета
Мая Манолова ще атакува формирането на цената на водата в КС
Мая Манолова ще атакува формирането на цената на водата в КС