Спад в оптимизма на българите за бизнес климата у нас показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, което е част от европейско изследване сред 26 държави. У нас са анкетирани 504 фирми през септември. Основните им притеснения са липсата на кадри и цените на енергията и суровините. От промишлената палата подчертаха, че ако изследването се провежда днес, вероятно резултатите щяха да са различни. Какво още показват данните, вижте повече от репортера ни Виктория Бояджиева.

България се нарежда на 8-мо място по позитивни очаквания за бизнес климата си. Въпреки това от миналата година насам броят на песимистите се е увеличил двойно - от 5% на 10,5%. Оптимистите са 54%.

Най-големият проблем е липсата на квалифицирани служители. С най-бърз темп растат притесненията за цените на енергията и суровините. Чак на пета позиция са разходите за труд.

Според Цветан Симеонов, председател на търговско-промишлената палата, скоро това чака и нас заради "непремереното увеличение в заплатите".

Цветан Симеонов - председател на БТПП: Правителството под натиска на протестите започна по-големи средства да предназначава за различни сектори. В образованието си живеят с това, че като повишат заплатите и веднага ще се получи резултата - нищо подобно.

Затова Симеонов предлага заплатите да се увеличават само след постигнати резултати. А можело и да се привлекат отново на работа пенсионери с богат опит. Не били справедливи и субсидиите на партиите.

Цветан Симеонов - председател на БТПП: Нека да спестим пари от субсидиите, а пък партиите да си осигурят вътрешна дисциплина, да не да се занимават с рекетьорска дейност. И сега фирмите плащат на партиите допълнително. Тях и сега ги притесняват с искания да финансират партийни дейности.

Според Симеонов, икономиката щяла да се подобри, ако страната се пребори с бюрокрацията, корупцията, проблемите в съдебната система и въведе електронно правителство.

След среща в МС: Бизнесът вдига заплатите през следващата година

След среща в МС: Бизнесът вдига заплатите през следващата година

След срещата при премиера работодателските организации декларираха възможност през следващата година да бъдат увеличени заплатите в дружествата, които...