НОВИНИ

Липса на кадри и ценовата политика сред основните притеснения на бизнеса у нас

Спад в оптимизма на българите за бизнес климата у нас показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, което е част от европейско изследване сред 26 държави. У нас са анкетирани 504 фирми през септември. Основните им притеснения са липсата на кадри и цените на енергията и суровините. От промишлената палата подчертаха, че ако изследването се провежда днес, вероятно резултатите щяха да са различни. Какво още показват данните, вижте повече от репортера ни Виктория Бояджиева.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
19:52, 22.11.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

България се нарежда на 8-мо място по позитивни очаквания за бизнес климата си. Въпреки това от миналата година насам броят на песимистите се е увеличил двойно - от 5% на 10,5%. Оптимистите са 54%.

Най-големият проблем е липсата на квалифицирани служители. С най-бърз темп растат притесненията за цените на енергията и суровините. Чак на пета позиция са разходите за труд.

;

Според Цветан Симеонов, председател на търговско-промишлената палата, скоро това чака и нас заради "непремереното увеличение в заплатите".

Цветан Симеонов - председател на БТПП: Правителството под натиска на протестите започна по-големи средства да предназначава за различни сектори. В образованието си живеят с това, че като повишат заплатите и веднага ще се получи резултата - нищо подобно.

Затова Симеонов предлага заплатите да се увеличават само след постигнати резултати. А можело и да се привлекат отново на работа пенсионери с богат опит. Не били справедливи и субсидиите на партиите.

Цветан Симеонов - председател на БТПП: Нека да спестим пари от субсидиите, а пък партиите да си осигурят вътрешна дисциплина, да не да се занимават с рекетьорска дейност. И сега фирмите плащат на партиите допълнително. Тях и сега ги притесняват с искания да финансират партийни дейности.

Според Симеонов, икономиката щяла да се подобри, ако страната се пребори с бюрокрацията, корупцията, проблемите в съдебната система и въведе електронно правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова се оплака от засилено полицейско наблюдение при нейни срещи с граждани
Нинова се оплака от засилено полицейско наблюдение при нейни срещи с граждани
Борисов: Има сериозен ръст на инвестициите за последната година
Борисов: Има сериозен ръст на инвестициите за последната година