Хотелиери от Банско и региона сигнализираха, че все по-трудно успяват да намерят квалифицирани кадри, които да работят както през летния, така и през зимния сезон и да обслужват качествено туристите. Според бранша липсата на добре обучени хора ще доведе до отлив на туристи.

Банско

Според хотелиери във всички нива на туристическите услуги липсват кадри. Търсят се камериерки, сервитьори, рецепционисти, както и добри мениджъри. Хотелиери разказаха, че хората, които имат квалификация, предпочитат да работят в чужбина, където заплащането е по- високо.

Юлияна Христова, собственик на хотел
„Не са подготвени кадрите, които излизат от училищата в България. И по-скоро младите хора са склонни да заминат с тази диплома за чужбина и да продължат образованието си, а не да останат в България и да започнат практически работа.”

Все повече са собствениците на хотели, които предлагат допълнително обучение на персонала си. Катерина Стойчева започнала преди 6 години работа като рецепционистка в хотел без необходимото образование. Разказва, че след като преминала през няколко обучения, се издигнала в професията си до хотелски мениджър.

Красимира Стойчева
„Това е нещо, което позволява на човек да израства в кариерата, да се развива и ни дава един допълнителен стимул за това, което правим.”

Според хотелиери е необходимо да бъде създадена добра връзка между учебните заведения и бизнеса, където кадрите ще прилагат получените знания.