НОВИНИ

Липса на персонал в социалния дневен център в Роман

Трета година дневен социален център в град Роман не се използва по предназначение, заради липса на персонал. Ремонтът на бившата автогара на стойност 250 хиляди лева е дарение от холандска фондация. Центърът е предвиден да осигурява помощ и подкрепа за 20 самотни възрастни хора с увреждания от цялата община.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
07:09, 16.09.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От години хората в Роман си мечтаеха за модерен център за възрастни хора, но когато го получиха, се оказа, че не могат да го ползват. По закон в такъв дневен център трябва да има социални работници, медицински лица, шофьор. Има и кандидати, но няма пари за заплатите им. Общината е бедна и очаква държавата да финансира социалното заведение.

Маргарита Станева, община Роман: Тъй като не сме участвали в изграждането със собствени средства и не е по европрограма, няма осигурен персонал. Четири души е персонала по методика, който да почиства и да се грижи подобаващо за хората с увреждания.

Сега в центъра идват само пенсионери-доброволци, които го отварят за няколко часа на ден, а модерните кабинети и оборудването стоят неизползвани от хората, за които са предназначени.

Анастасия Георгиева, доброволец: Тук могат да си сготвят нещо, има кухня, могат да се изкъпят, изперат, има перални центрофуги. Нужно е да има медицинско лице, има кабинет за рехабилитация, така че ще бъде още по-полезно.

От общината се питат защо средствата от закритите социални услуги не се пренасочват към действащите центрове. И макар че три години вече напразно очакват финансиране от държавата, ще кандидатстват отново, за да може материалната база да се използва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Престрелка в Манхатън, нападателят бил бездомник
Престрелка в Манхатън, нападателят бил бездомник
Читалището в Сопот тъне в разруха
Читалището в Сопот тъне в разруха