НОВИНИ

Липсата на гъвкави форми на заетост е фактор за отпадане от трудовия пазар

У нас гъвкавите форми на заетост са дефицит и това е сред основните причини българите да отпадат от трудовия пазар. Те не могат да съвместяват личния с професионалния живот. До това заключението стигнаха експерти на форум, организиран от КНСБ и фондация "Фридрих Еберт". За да се разреши проблемът в средата на юни Европейският съвет прие нова директива за равновесие на професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи. Какво предвижда тя, чуйте.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
18:19, 02.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Работата или семейството - вечната дилема. 41% от работещите българи заявяват, че изнемогват, защото работното им време не съответства на семейните ангажименти. Средно за Европейския съюз този дял е около 22 на сто. Затова в новата директива едно от нововъведенията предвижда така нареченият отпуск по семейни причини.

Виолета Иванова - главен икономист в КНСБ: Този отпуск може да се вземе при форсмажорни обстоятелства не само от родители с деца и зависими членове, но и въобще от всеки работник, който има такава належаща нужда. Ние предлагаме да се разшири кръга, обсега на семейството - да не е само в рамките на семейството - син, дъщеря, майка, баща, а да включва по-голям кръг от роднини.

Има предложения и за младите родители. Според директивата те ще могат да си взимат отпуск за децата си до 8-годишнината им. От КНСБ искат прагът да се вдигне до 10-годишна възраст. Директивата дава и право на 4-месечен родителски платен отпуск, като два от тях могат да се преотстъпят на другия родител. В нашето законодателство този отпуск е до 6 месеца, но не е платен.

Виолета Иванова - главен икономист в КНСБ: Трябва да бъдат платени, съобразно изискванията на новата Директива, която ще бъде транспонирана в България в рамките на 3 години.

Така надеждата е, че по-малко хора ще напускат работа по семейни причини.

Д-р инж. Пенчо Хубчев - фондация "Фридрих Еберт": България е на последно място в ЕС по дял на заетите на непълно работно време. За 2018 година само 1,8% от заетите са били на непълно работно време. В Холандия този дял е 50%.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на НЕК Петър Илиев: На енергийната борса има манипулации
Шефът на НЕК Петър Илиев: На енергийната борса има манипулации
Мащабно учение за реакция при бури се проведе в София
Мащабно учение за реакция при бури се проведе в София