НОВИНИ

Липсата на кворум провали днешното заседание на парламента

Заради липсата на кворум депутатите не успяха да започнат работа. Провалиха се и трите опита да се събере необходимия брой от 121 регистрирани в пленарната зала. Никой от БСП и ДПС не влезе да отрази присъствието си в електронната система. Същевременно не всички депутати на управляващата коалиция - ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и на "Воля", бяха в парламента.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
11:46, 02.11.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Празни банки в секторите на БСП и ДПС, и опозиционни депутати по вратите, но без да влизат в залата. Това снимаха камерите тази сутрин и при трите опита на парламентарния председател Цвета Караянчева да даде начало на заседанието.

Цвета Караянчева - председател на НС: Прекратете регистрацията. Колеги днес няма да има пленарно заседание.

Липсата на кворум провали гласуването на промени в Наказателно-процесуалния кодекс, на Закона за корпоративното облагане, както и на Закона за филмовата индустрия, заради който актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов изрази разочарованието си.

Евгени Будинов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Много се надявах аз, както и хората от киното, този закон да мине днес, но видяхте, че днес няма заседание благодарение на БСП. И искам да се обърна към хората, които работят в киното, следващия път, когато има избори, да внимават за кого гласуват, защото ние от ГЕРБ сме тук да защитим техните интереси, а БСП саботират това нещо.
Румен Гечев - депутат от ПГ "БСП за България": Първо, е задължение на управляващите да осигурят кворум за заседанията, това е конституционен принцип. Те не идват на работа, очевидно имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията, за което ние предупреждаваме отдавна. Второ, ние сме категорично против този начин на приемането на бюджета, който е скандален, който е неевропейски, защото другите страни от Европейския съюз от лятото обсъждат бюджет, а тук в България иска да претупа буквално за една седмица бюджет за 44 млрд. лева.

От БСП остават на позиция, че няма да се регистрират и докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка. Оставката на Симеонов искат и другите нерегистрирали се - от ДПС.

Хамид Хамид - зам.-председател на ПГ на ДПС: Аз мисля, че и г-н Симеонов, и г-н Каракачанов като нови депутати в пленарната зала ще осигурят кворума, така че минитър-председателят да чуе призивите ни, всъщност да чуе и призивите на майките на деца с увреждания.

Коментарът по този повод на депутат от НФСБ, партията на Симеонов.

Валентин Касабов - зам.-председател на ПГ "Обединени патриоти": Много неща могат да искат, тяхна работа, какво да направим? Те могат да искат и самоубийството на цялата група, на Симеонов, нещо такова.

От "Воля" от своя страна определиха като неразбираема тактиката не-регистрация.

Пламен Христов - депутат от ПГ на ПП "Воля": Ние сме тук, за да работим и считам, че това е една подигравка с хората, които са ни гласували доверие, и не може толкова лековато да се подхожда.

Следващото пленарно заседание е насрочено за вторник от 13 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов е домакин на четиристранна среща в резиденция Евксиноград
Бойко Борисов е домакин на четиристранна среща в резиденция "Евксиноград"
Петима пострадали след катастрофа между автобус и камион край Кокаляне
Петима пострадали след катастрофа между автобус и камион край Кокаляне