Недостигът на кадри със средно образование и тази година ще изправи бизнеса пред сериозно изпитание. Според Българската стопанска камара в над 150 специалности се наблюдава дефицит. Как се справя с липсата на специалисти най-голямото предприятие за...

Недостигът на кадри със средно образование и тази година ще изправи бизнеса пред сериозно изпитание. Според Българската стопанска камара в над 150 специалности се наблюдава дефицит. Как се справя с липсата на специалисти най-голямото предприятие за производство на риба в Русенска област?

В Ряхово новоизграденото предприятие за производство на риба е единственият шанс за малкото останали млади хора в селото да започнат работа. В рибната база са инвестирани над един милион и седемстотин хиляди лева и тя отговаря на всички европейски изисквания. Липсата на кадри със средно образование обаче спъва бизнеса .

„Нашето предприятие още като замисъл започна да търси хора, които да реализират това, което са учили. В крайна сметка повече от година ние не можахме да намерим технолог, който да е тясно специализиран в областта на рибопреработката и се наложи да учим други”, разказа Ивелина Василева, зам.-председател на Националната асоциация на рибопроизводителите.

Такива кадри преди години се подготвяха в Професионалната гимназия по зърнопреработвателни и  хранителни технологии, но тя е закрита през 2013 година, заради липсата на достатъчно желаещи да се обучават. С 25% са намалели учениците в профилираните гимназии само за последните 10 години. В същото време обявените работни места в Бюрото по труда в Русе са над 800, като най-много се търсят хлебари, готвачи, сладкари, сервитьори,шивачи, продавач-консултанти, механици, заварчици и стругари.