НОВИНИ

Липсва инсулин в Айтос заради продажба на животоспасяващи лекарства в чужбина

Жена болна от диабет сигнализира в редакцията, че в Айтос в аптечната мрежа не може да се намери инсулин, предписан за лечението ѝ. Проверка на наш екип установи, че проблемът не е само в аптеките и в дистрибуторите. Оказа се, че медикаментът, който се внася у нас, се изнася в Западна Европа, защото там цената му е по-висока.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
17:07, 25.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Стоянка Божкова е получила инсулт преди 2 седмици, а инсулинът с който лекува диабета се, изчезнал от аптеките.

Стоянка Божкова: Три години го ползвам вече, тя ми го изписа с протокол от София, имах аз икономисана една ампулка, но няма доставки.

Временен изход семейството от Айтос ще търси при лекуващия си лекар в Карнобат.

Божко Божков: Или в Бургас евентуално, ако намеря в коя аптека го има, да го изпишат оттам. Но това не е нормална практика. Трябва протокол - копие и могат и да ми откажат хората.

Проверката ни в аптеките Бургас установи, че и тук медикамента го няма и най-вероятно повече няма да се внася в България.

Аптекарка: Преди този да му изпишат по-силния от другия ползваше, но и него го няма. Няма решение. Или смяна на инсулина при ендокринолога.
Д-р Таня Макшева, директор на НЗОК-Бургас: Повече от половината инсулини, които ползват нашите пациенти, биват доставяни в по-малки количества в аптеките и това съответно създава проблем и в снабдяването на пациентите.8 Но и не зависи от Здравната каса. Ако ги има на пазара и са предписани на пациентите, ще ги заплатим.
Георги Базотев, собственик на аптечна верига и дистрибутор на лекарства: На практика аптеките търгуват с инсулин само за престиж пред пациентите, за да може този, който дойде за инсулин да си купи и нещо друго, но конкретно от търговията с инсулина аптеките губят.

Фармацефти и дистрибутори потвърдиха пред нашия екип, че заради сериозна разлика в цените, на които животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти се внасят у нас, а в Западна Европа струват понякога в пъти повече, е налице така нареченият реекспорт. Заради подобна практика една от големите компании- производител на такива лекарства вече е заявила, че спира вноса за България.

От здравната каса казаха още, че министерството е предприело действия за затягането на режима за изнасянето на лекарства зад граница, докато се насити българския пазар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК предлага мащабна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС
ЕК предлага мащабна реформа на корпоративното данъчно облагане в ЕС
Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си
Президентът Плевнелиев: Никога не съм бил зависим в работата си