НОВИНИ

Липсва важно лекарство за бременни

Парадоксално противоречие в усилията на държавата да се увеличи раждаемостта у нас, отбелязват в петиция бъдещи и настоящи майки. Въпреки че всички опити за инвитро забременяване се финансират вече безотказно, важно лекарство, което може да предотврати аборти, не се осигурява за бременни. Дори обратното - жени са принудени сами да се изследват за тромбофилия, защото подобна профилактика не присъства в стандартите.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:30, 06.07.2017
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Тя е част от онези 7 процента от хората с наследствен риск от тромбофилия. В плановете ѝ за майчинство обаче тази предразположеност може да ѝ коства много спонтанни аборти, заради запушване на капилярите на плацентата. Но Силвия има невероятния шанс да знае фамилната си история и да вземе мерки. Медикаментът е вид херапин - истинско изпитание да бъде намерен в аптеките.

Силвия Василева: Беше изключително трудно по време на бременността, тъй като съм изпадала в периоди преди Коледа с голям недостиг. Аз и съпругът ми обикаляхме и пазарувахме по няколко инжекции.

Освен безумния лов по аптеките за инжекциите, за младото семейство се оказва сериозно изпитание и цената.

д-р Иван Вецев - акушер-гинеколог: Ние обикновено ги включваме в много ранна седмица, 12-13 гестационна седмица и те се поставят всеки ден до термина.

Изключително финансово натоварващо дори за един месец за бременната жена.

Силвия Василева: Моята терапия беше по-леката форма на тромбофилия и ми костваше около 750-800 лева. Има жени, които реално слагат всеки ден им се налага и там цифрата е над 1500 лева. за цялата бременност.

Плюс десетките други изследвания, които жените така или иначе си плащат, защото не са включени в пакета за проследяване на бременността. Но дълго време от здравното министерство обясняваха, че не могат да финансират нискомолекулните хепарини, защото не били показани за бременни. Нищо че са част от златния стандарт в повечето европейски страни.

д-р Иван Вецев: По време на следенето на всяка една бременност ние използваме доста медикаменти, за които липсват клинични проучвания, това е т.нар. използване оф лейбъл". Но те се използват повече от 20 години от бременни, така че са доказали със сигурност своята безопасност и ефективност. Те помагат все пак бременната да задържи и износи бременността докрай.
;

Но петицията на майките и лекарите сега срещна разбиране от новото ръководство на здравното министерство. От там вече подготвят регламент за използването на медикаменти извън показанията им или офлейбъл, нужно условие за да се финансират по програма или по каса. Това обаче би решило наполовина проблемите на рисковите бременности.

Силвия Василева: Проследявайки моята бременност, имах контакт с доста бременни, които бяха загубили изключително много деца

По думите на много майки излиза че инвитро клиниките нямат интерес да правят изследвания за тромбофилия, но то няма и стандарт за това. Като прибавим и липсата на финансиране и кризата за нужните медикаменти заради паралелния износ, човек би казал, че България има проблем с прекалено висока раждаемост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Гаджев: Скандалите около Закона за отбраната са буря в чаша вода
Христо Гаджев: Скандалите около Закона за отбраната са буря в чаша вода
Пенсионирана медицинска сестра от село Табачка се грижи за възрастните хора там
Пенсионирана медицинска сестра от село Табачка се грижи за възрастните хора там