НОВИНИ

2/3 от донорските бази в страната не са подали нито един донор от години

2/3 от болниците донорски бази в страната не са подали нито един донор в последните години. Затова и броят на извършените трансплантации в България е многократно по-нисък в сравнение с европейските държави. 1154 българи се нуждаят в момента от трансплантация на различни органи. Днес отбелязваме Европейския ден на донорството.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:20, 12.10.2019
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

Той трябва да направи първата и най-важна крачка, за да се стигне до трансплантация - да открие донор в мозъчна смърт.

д-р Слави Асов - лекар-анестезиолог, координатор по донорство във ВМА: При нас не са много, честно казано за миналата година мисля, че са един или двама, за тази година нямаме такива пациенти.

Д-р Слави Асов е един от лекарите, заради които преди месец трима души бяха успешно трансплантирани с органи на донор от Силистра. Това беше едва 12 донорска ситуация в страната за тази година.

д-р Слави Асов - лекар-анестезиолог, координатор по донорство във ВМА: Има много проблеми, които стоят, особено пред колегите от провинцията - недостатъчно финансиране, недостатъчна мотивация, страх от извършването на такива дейности.
;

Евгени Георгиев получава ново сърце преди 14 години. Две са сърдечните трансплантации за 2019 година. Чакащите са 41.

Евгени Георгиев - Алианс на трансплантираните: Просто не искам да мисля какво би се случило, ако трябва да чакам пак за ново сърце.

34 болници в страната са донорски бази - тоест в тях трябва да бъдат откривани потенциалните донори. 10 от тези бази са в София. Във Велико Търново има само една. От тези 10 са подадени два донора тази година. От Търново - пет. Защо там успяват?

д-р Сибила Маринова- координатор по донорство в МОБАЛ~"Д-р~ Стефан~Черкезов", В.Търново: Това, че сме го приели като наша лична и професионална кауза, сами сме си направили нужната организация.

Свързахме се с големите болници-донорски бази и ги попитахме защо рядко подават донори. Отговорът - няма подходящи пациенти или отказ на близките.

д-р Костадин Чифлигаров - координатор по донорство, УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив: Реалните са по един на година. Максимум двама.Това е безкрайно ниска цифра на донорски ситуации в една такава голяма болница, каквато е "Свети Георги".

Какви са причините - контрол следва да осъществява Агенция "Медицински надзор".

Росен Иванов - изп. директор на Агенция "Медицински надзор": Някакви трудно е да отговоря аз на този въпрос. Не е ясно всъщност каква е причината. Липса на достатъчно активност и може би заинтересованост от болниците.


;

В анализ на агенцията се казва, че наблюдават абсолютно неглижиране на активното търсене на пациенти със съмнение за мозъчна смърт. Факт е обаче, че анестезиолозите са твърде малко и твърде натоварени.

д-р Костадин Чифлигаров - координатор по донорство, УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив: Основният проблем, за да не се осъществява донорство както в развитите страни е самата система на здравеопазване.

Обявената през август програма за насърчаване на донорството все още не е приета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАН чества 150-тата си годишнина
БАН чества 150-тата си годишнина
Турската армия отчита стратегически победи в Сирия
Турската армия отчита стратегически победи в Сирия