НОВИНИ

Липсват педиатри в болницата във Враца

Детското отделение е поредната структура във Врачанската областна болница, което изпадна в тежка криза. Заради липсата на лекари, от половин година насам не може да се направи график за 24-часово дежурство, което застрашава отделението със закриване.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
08:46, 22.07.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Капацитетът на детското отделение във Врачанската болница е 20 легла. Обикновено има по 8-10 пациенти, но по време на епидемия броят им се удвоява. Тук постъпват най-тежките и сложни случаи и затова майките са категорични, че не бива да се стига до закриване на отделението, както стана с още пет отделения в болницата.

Павлина Иванова, майка: Дойдохме тук чрез Бърза помощ, качиха ни в отделението и ако не бяха те, детето нямаше да се възстанови. Болницата остана без лекари, а всички, които са тук, всичките са специалисти.

От ръководството на болницата са оптимисти, че кризата е на път да бъде преодоляна, включително и с идеята педиатри от София и Плевен да запълват дупките в графика.

д-р Евгени Любенов, изпълнителен директор на МБАЛ - Враца: Говорил съм с колеги от София, ще идват от другата седмица да дават дежурства, когато липсват наши кадри.

Д-р Йончева е сред медиците, които се съгласяват, въпреки ниското заплащане, да съвместяват работата в частния кабинет с дежурство в болницата.

д-р Йоцка Йончева, педиатър: Няма да оставим болницата без лекари.

Според щатните лекари в отделението обаче запълването на графика става за сметка на извънреден труд в недопустими размери. Д-р Бисер Тодоров разказа, че преди дни бил готов да обяви извънредно положение с медицинска евакуация на пациентите към други болници след като дежурил непрекъснато почти цяло денонощие.

д-р Бисер Тодоров, педиатър: Все едно сме на война, все едно сме в бедствие. Колежката има 360 часа извънреден труд, тоя човек докога може да изкара така? Много хора ни напуснаха, напуснаха ни трима човека.

БНТ: Участвате ли в графика? д-р Силвия Федева, специализант: Сега да, но по принцип съм в служебен отпуск, защото няма как да съм и в София, и тук.

Лекарите от отделението са сезирали всички компетентни органи за обстановката, в която са принудени да работят и настояват за намиране на дълготраен изход от кризисното положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Транспортен хаос във Варна заради ремонти
Транспортен хаос във Варна заради ремонти
Арестуваха мъжа, държал заложници в супермаркет в предградие на Лос Анджелис
Арестуваха мъжа, държал заложници в супермаркет в предградие на Лос Анджелис